Koliko časa bi zdržali brez mobilnega telefona? Eno uro, ves dan v šoli, mogoče kar ves teden? Odgovor poznajo dijaki z Gimnazije Šentvid, ki so v ponedeljek zjutraj svoj mobilni telefon odnesli v ravnateljevo pisarno in ga vzeli nazaj šele po pouku. En razred pa bo to počel ves teden. Kako je naše življenje povezano z moderno tehnologijo? Ali na našo osebnost in počutje vplivata število všečkov in dogajanje na družbenih omrežjih? Kdaj postanemo odvisni? Kakšne so koristi in pasti moderne tehnologije, še posebej mobilnih telefonov? O tem smo govorili z dijaki iz Gimnazije Šentvid.

Na Gimnaziji Šentvid so izpeljali dan brez mobilnega telefona, sicer pa raziskave kažejo, da so mladi na dan na splet priklopnjeni 4 ure in pol

Koliko časa bi zdržali brez mobilnega telefona? Eno uro, ves dan v šoli, mogoče kar ves teden? Odgovor poznajo dijaki z Gimnazije Šentvid, ki so v ponedeljek zjutraj svoj mobilni telefon odnesli v ravnateljevo pisarno in ga vzeli nazaj šele po pouku. En razred bo to počel ves teden. Kako je naše življenje povezano z moderno tehnologijo? Ali na našo osebnost in počutje vplivata število všečkov in dogajanje na družbenim omrežjih? Koliko časa so na spletu in zakaj? Kdaj postanemo odvisni od spleta? Kakšne so torej koristi in pasti mobilnih telefonov? In kakšen vzor so odrasli?

Prisluhnite pogovoru z mladimi, ki priznavajo, da brez telefona in spleta danes ne gre, a so hkrati dovolj kritični, da vedo, da je komunikacija v živo bolj pristna, da prek/na družabnih omrežjih ne moreš spoznati človeka, kakršen je v resnici, da na spletu lahko naletimo tudi na vsebino, ki ni primerna (npr. pornografija) in nam lahko približa neprimerne vzorce obnašanja in doživljanja sočloveka. Prav tako opozarjajo, da starši in drugi odrasli niso dober zgled – za službo so dosegljivi 24/7, velikokrat v rokah držijo telefon tudi doma in na kosilu, tako da jih morajo včasih celo sami opozoriti na to.

Špela Šebenik