Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Mestna občina Ljubljana sta nedavno sklenila pismo o nameri, katerega cilj je urediti neurejeno pravno stanje nepremičnin, pri katerih sta ministrstvo in občina solastnika. Med temi nepremičninami so tudi Križanke, ki jih je prenovil arhitekt Jože Plečnik. Šolsko ministrstvo namerava na ljubljansko občino prenesti del Križank, ki ga zdaj uporablja srednja oblikovna šola. Šoli grozi, da bo ostala brez strehe nad glavo. Podrobneje dr. Mitja Blaganje generalni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Gregor Markelj v pogovoru z Markom Rozmanom.

Kje bo 1. 9. 2022 potekal pouk Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Mestna občina Ljubljana sta nedavno sklenila pismo o nameri, katerega cilj je urediti neurejeno pravno stanje nepremičnin, pri katerih sta ministrstvo in občina solastnika. Med temi nepremičninami so tudi Križanke, ki jih je prenovil arhitekt Jože Plečnik. Šolsko ministrstvo namerava na ljubljansko občino prenesti del Križank, ki ga zdaj uporablja srednja oblikovna šola. Šoli grozi, da bo ostala brez strehe nad glavo.

Dejstvo, da se Ministrstvo in MOL pripravljata na podpis pogodbe, v kateri bo stavba, ki je kulturni spomenik, zamenjana za zemljišče v Trnovem in se prelevila v pisarniško poslopje, skladišča in nastanitvene prostore za sodelujoče Festivala Ljubljana, je po besedah dijakinje 4. letnika Eme Lavrič nedopustno in žalostno.

“Žalostno je, da se moramo dijaki ukvarjati z eksistenco šole in pojasnjevanjem širši javnosti, kaj nam pomenijo izobraževalni program in prostori, v katerih domujemo. Svoj čas bi morali nameniti predvsem izobraževanju, pridobivanju ocen in razvijanju svojega potenciala, ustvarjalnosti in kreativnosti.”

Ravnatelj SŠOF Gregor Markelj poudarja, da je dogajanje v povezavi z iskanjem rešitve za nastalo problematiko v zadnjih mesecih zelo mučno.

“Prva težava je šum v komunikaciji, ki postavlja pod vprašaj resnost namer, ki jih ima ministrstvo. Pismo o nameri je vsebinsko vezano na Križanke. Šola pa Križanke upravlja in prav bi bilo, da bi bili seznanjeni vsaj z delom, ki zadeva našo šolo in prihodnost. V pismu o nameri je datum šolsko leto 2021/2022, ko naj bi te prostore zapustili. Od tam naprej ni jasno, kaj se bo s šolo dogajalo.”

Že skoraj 7000 ljudi je podpisalo peticijo Križanke niso naprodaj – reševanje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Doktor Mitja Blaganje, generalni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, poudarja, da je rok, ki je omenjen v pismu o nameri, instrukcijski rok, ki je bil dogovorjen v pogajalskem procesu. Tako morajo vse strani, ki v tem procesu sodelujejo, izvesti določene dejavnosti, da se lahko začne predvidena novogradnja na Roški ulici.

“Da bo šola lahko še naprej nemoteno delovala, mora naložba nekaj časa potekati. Računamo, da bo do leta 2024 investicija končana. Do takrat se vsaj za Ministrstvo, vsaj kar zadeva status šole, ne spremeni ničesar.”

Marko Rozman