Portoriko je med drugim znan po rumu, tam imajo eno največjih destilerij na svetu, pa po tem, da prebivalci ne plačujejo dohodnine. Državo sestavlja en velik in več manjših otokov, 60 % površja države prekrivajo gore, eden bolj popularnih športov je boj petelinov. Otok je leta 1493 odkril Krištof Kolumb, ki ga je po Janezu Krstniku poimenoval San Juan Bautista. San Juan se danes imenuje prestolica, domačini pa so državo poimenovali Puerto Rico, kar v španščini pomeni bogato pristanišče. Od tam prihaja zdaj Ljubljančanka Shakira Guani Quinones Lebron. Z njo se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Portoričanka Shakira Quiñones je v Slovenijo leta 2014 prišla na doktorski študij biologije

Shakira Quiñones prihaja iz portoriškega glavnega mesta San Juan. Tam je živela do 24. leta, nato se je preselila v ZDA, v Vermont, še leto in pol pozneje pa v Slovenijo. K nam je prišla na doktorski študij biologije. Na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija raziskuje pajke.

Če primerja slovenski in portoriški karakter, lahko oceni, da so njeni rojaki bolj topli, bližje drug drugemu. Smo si pa Slovenci bliže, kar se solate tiče:

“Ena od stvari, ki mi je bila na začetku res čudna, je to, da si delite solato. Je pa tu še nekaj, kar mi gre res na živce. To, da ljudje ne stojijo v vrsti, ko na primer čakajo na avtobus. Res mi ni všeč, da čakam, nato pa se v zadnjem trenutku nekdo postavi pred tebe.”

Shakira pravi, da je v Sloveniji z veseljem posvojila navado sezuvanje čevljev in obuvanja copata v stanovanju. Manj udobno se počuti, če je potrebno spregovoriti v slovenščini. Slovensko se uči, tudi razume – vsaj risanke, ki jih gleda njen sin – težje ji je spregovoriti.

“Še vedno me je sram. Lahko pa zapojem pesmi NK Maribor. Moj mož je njihov navijač in pesmi poje najinemu sinu. Hitro sem se jih naučila tudi jaz.”

Iz domovine pogreša več človeške topline ter rum, ki je po okusu bolj podoben viskiju. “Če bi lahko, bi v Slovenijo prinesla še vreme in peščene plaže, a to na žalost ne gre,” pove in meddržavno izmenjavo nadaljuje v obratni smeri:

“V Portoriko bi poslala slovenski socialni in zdravstveni sistem, naš je namreč zelo kapitalističen. V Sloveniji ni razlik v družbi oz. so veliko manjše kot v Portoriku. Rada bi videla, da bi bila tamkajšnja družba bolj enakopravna in pravična. Prav bi jim prišel tudi boljši javni prevoz. In pa še to, da ljudje v stanovanju ne bi več nosili čevljev.”

Andreja Gradišar