Rojen je bil na Cipru, odraščal je v Južnoafriški republiki, potem pa zaradi službe po nekaj let živel na Nizozemskem, Madžarskem, v Rusiji in Grčiji. Pred dvema letoma je prišel v Slovenijo, saj je bil imenovan za glavnega direktorja Pivovarne Laško Union. »Tu se počutim kot doma, ljudje so me res lepo sprejeli,« pravi Zooullis Mina. In dodaja, da se je s selitvijo v našo državo močno izboljšala tudi kakovost njegovega življenja, saj zdaj za pot do službe porabi le 10 minut, prej pa je več kot uro. Tako ima vsak dan 2 uri dodatnega časa, ki je poslovnežu zelo dragocen.

Zooullis Mina s Cipra je kljub bogatim izkušnjam življenja in poslovanja v različnih državah (ali prav zaradi njih) navdušen nad Slovenijo

Rojen je na Cipru, odraščal je v Južnoafriški republiki, nato pa zaradi službe po nekaj let živel na Nizozemskem, Madžarskem, v Rusiji in Grčiji. Pred dvema letoma je prišel v Slovenijo, saj je bil imenovan za glavnega direktorja Pivovarne Laško Union. »Tu se počutim kot doma, ljudje so me res lepo sprejeli,« pravi Zooullis Mina. In dodaja, da se je s selitvijo v našo državo močno izboljšala tudi kakovost njegovega življenja, saj zdaj za pot do službe porabi le 10 minut, prej jih je več kot uro. Tako ima vsak dan 2 uri dodatnega časa, ki je poslovnežu zelo dragocen.

O Sloveniji je nekaj vedel že pred prihodom v Evropo, saj je že v devetdesetih spremljal dogajanje na Balkanu.

“Navdušil me je članek o majhni državi, ki meji na Avstrijo in je mala Švica, ima zelo visok BDP in visok življenjski standard. In dejansko je tu tako. Vse je zelo organizirano, ljudje so zelo prijazni, gostoljubni in radovedni – kdo sem, od kod prihajam. So tudi zelo dobro obveščeni, poznajo Južnoafriško republiko, vedo za apartheid, poznajo svet …”

Kaj pa tukajšnji pogoji za podjetništvo?

“Vsaka država ima svojo poslovno kulturo in tudi v Sloveniji je nekaj posebnosti. Ena od teh je, da je država zelo majhna in vsi poznajo vse. To je lahko tako pozitivno kot negativno. Na primer kolegi iz drugih slovenskih podjetij so bili zelo gostoljubni, toplo so me sprejeli, z mano so delili svoje izkušnje. To na večjih tržiščih ni običajno, tu pa je tako.”

Glede na to, da dela v pivovarski industriji, ni šlo brez vprašanja, kakšno se mu zdi slovensko pivo.

“Najboljše, kar sem jih poskusil! Delal sem na številnih tržiščih in lahko bi rekel, da je med najboljšimi, ampak ne, pravim, da je najboljše! Kakovost tu izdelanega piva je odlična.”

Vzpon butičnega ali kraft piva in malih pivovarn v zadnjih letih vidi kot dobrodošel, pozna pa tudi večen spor Slovencev, ali je boljše pivo Union ali Laško.

“Pijem oba. Če že vztrajate, mi je ljubši Union, a pijem tudi Laško. Je pa še vedno velik izziv, kako zaposlene prepričati, da delajo za združeno Pivovarno Laško Union in ne Laško ali Union. Mnogim, ki so vrsto let delali za eno ali drugo pivovarno, je težko razumeti, da smo zdaj pod isto streho, isto podjetje, da smo bratje in sestre …”

 

 

Andreja Čokl