Aktualno

13. znanstveni festival Hokus pokus

Preplet znanosti in umetnosti za mlade

Foto Rok Vidmar-31
foto: Rok Vidmar

Osrednja tema letošnje izvedbe znanstvenega festivala Hokus pokus so prostori in okolja. Organizatorji pojasnjujejo, da nas prostor določa, oblikuje in umešča, v znanosti pa je prostor tema različnih naravoslovnih disciplin. Tako želijo znanost mladim približati na zabaven in poučen način, festival Hokus pokus pa po besedah direktorice Pionirskega doma Viktorije Potočnik osnovnošolce in učitelje povezuje tudi z znanstveniki, univerzami, inštituti in interdisciplinarnimi umetniki.

Zelo pomembno je, da ostanemo vedoželjni, da se upamo zmotiti, in da iščemo nove poti. To moramo spodbujati že pri mladih. Ta 13. festival je dokaz, da smo na pravi poti, ob tem pa je zelo pomembno, da povezujemo znanost in umetnost. Vesela sem, da širimo to polje, da se tudi druge institucije začnejo odpirati in vabiti mlade ljudi, da vidijo, kako lepo, a hkrati težko je delo umetnika in znanstvenika.

Znanstveni festival Hokus pokus letos v ospredje postavlja vizualno umetnico Nino Koželj, ki v sklopu festivala predstavlja delo iz cikla Ostani tako dolgo kot želiš / Stay as longa as you want. Poudarek festivala je tudi na aktivnih delavnicah, pojasnjuje vodja festivala Vesna Tripković.

Pri izboru delavnic sem pazila, da sem povabila izvajalce, ki bodo na precej ekspliciten način poskušali otrokom prikazati, kako skrbimo za okolje.

13. znanstvenega festivala Hokus pokus se bo do petka udeležilo približno 1000 otrok. Sklepni dogodek festivala bo predstavitev knjige doktorja Saše Dolenca Od genov do zvezd in naprej, ki se je lahko udeležite v petek ob 18. uri na Komenskega ulici 9 v Ljubljani.