Z Markom Puschnerjem s Točke osveščanja o varni rabi interneta – Safe.si – smo se pogovarjali o pametnih igračah, ki jih kupujemo svojim otrokom ali otrokom prijateljev in znancev, ne da bi jih dobro poznali oz. vedeli, kako delujejo, ko se povežejo s spletom. Še zlasti to zanemarijo dedki in babice, ki želijo le osrečiti vnuke in vnukinje.

Prikrito oglaševanje, ribarjenje osebnih podatkov in prevzem nadzora nad igračo so pasti, s katerimi se moramo seznaniti pred nakupom

Še je čas za nakup igrač za vnuke in druge otroke, ki so nam pri srcu in bi jih radi razveselili med prazniki, ki se približujejo. Prav tako je še čas za razmislek o igrači, ki si jo želijo naši obdarovanci, še zlasti, če gre za t.i. pametno igračo. Cirila Štuber je v studio pripeljala gosta, ki bo osvetlil pasti, v katere nas lahko zvabijo take igrače in se jim da izogniti, če se o njih dobro pozanimamo. Mnoge pametne igrače so zelo koristne in imajo veliko didaktično vrednost, če res dobro poznamo vse plati njihove uporabe in delovanja, pravi Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta.

 

Pametne igrače imajo veliko dobrih lastnosti. Otroke učijo ravnanja na spletu, pogosto imajo visoko didaktično vrednost in so zelo zabavne.

 

Pametna igrača, ki se povezuje z internetom, posreduje na neznane strežnike osebne podatke, včasih tudi v video in avdio obliki. Pogosto proizvajalci slabo skrbijo za varnost, zato se lahko zgodi tudi, da popolni neznanci prek pametnega medvedka vzpostavijo stik z otrokom.

 

Nekatere spletne igrice so grozljive in nasilne in namenjene odraslim, a jih obdarovalci kupujejo 10-letnim otrokom. Obstajajo tudi igrice, pri katerih vam lahko otroci zaradi možnosti dokupovanja raznih funkcij, orodij in orodij izpraznejo bančni račun.

10 vprašanj za pomoč pri nakupu pametne igrače

Cirila Štuber