Kot smo poročali, je včeraj izbruhnil vulkan Whakaari na Belem otoku na Novi Zelandiji. Oblasti so sporočile, da bodo začele kriminalistično preiskavo o dogodku, a so izjavo popravili, da pravzaprav začenjajo preiskavo okoliščin smrti in poškodb na otoku. Policija tako preiskuje smrti posameznikov na Whakaariju. Teden dni pred izbruhom vulkana, ki je v zasebni lasti, so namreč povečali stopnjo ogroženosti, preiskava pa naj bi med drugim ugotovila, zakaj niso ustavili turističnih izletov na otok. Več o dogajanju profesor Andrej Šmuc z Varavoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Izbruh vulkana Whakaari na Belem otoku na Novi Zelandiji

Vulkan Whakaari na Belem otoku je eden najbolj aktivnih vulkanov na otoški državi ter priljubljena turistična atrakcija. Vulkan je v zadnjih letih izbruhnil že večkrat, kar sicer po besedah geologa prof. dr. Andreja Šmuca z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ni nič posebnega.

“Beli otok je del taupovulkanske cone, ki je najbolj aktivna vulkanska cona v celotnem območju. In je aktivna že zadnjih 600.000 let. Sam vulkan ni od včeraj ampak od predvčerajšnjim, se pravi aktiven je že 150.000 let.”

Teden dni pred izbruhom vulkana, so sicer povečali stopnjo ogroženosti, policijska preiskava pa naj bi med drugim ugotovila, zakaj niso ustavili turističnih izletov na otok. Andrej Šmuc iz Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani

“Ob izbruhih vulkana ni največja nevarnost lava, ki leti po zraku ampak plini. Na celotnem območju vulkana so prisotni voda in različni plini. Prisoten je ogljikov monoksid pa tudi žveplo. Ko veter piha v pravo smer je obiskovalec vulkana popolnoma varen. Če se veter obrne v napačno smer, ste v smrtni nevarnostih v dveh sekundah.”

V času izbruha je bilo po zadnjih podatkih policije na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini 47 ljudi. Večina med njimi jih je bila na ladji za križarjenje. Po poročanju novozelandskega časnika je poškodovanim ob izbruhu pomagal tudi Slovenec, ki se je v tistem trenutku nahajal na kraju nesreče.

Marko Rozman