Znani rezultati vseslovenske študije

Vitamin D je izjemno pomemben vitamin, opozarjajo slovenski raziskovalci, saj igra eno ključnih vlog pri optimalnem delovanju človeškega telesa. V organizmu je namreč vpleten v številne procese. Zato je strokovnjake zanimalo, kakšna je preskrbljenost odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D. Po besedah vodje projekta prof. dr. Igorja Pravsta z Inštituta za Nutricionistiko je obsežna raziskava razkrila precejšnja sezonska nihanja in pokazala na pomanjkanje vitamina D v zimskih mesecih.

Če med poletjem potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, kot je na primer petnajst minutni sprehod, pa moramo jeseni in pozimi zaradi pomanjkanja ali slabše intenzitete sončnih žarkov vitamin D v telo vnesti predvsem s hrano. Dr. Urška Blaznik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da ga je največ v ribah – zlasti v lososu, tuni, sardinah – pa tudi v gobah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih.

Iztok Konc