V Torkovem kvizu tokrat pod drobnogled jemljemo tiste, ki vam 24. decembra zelo verjetno že pošteno parajo živce, saj jim ne morete ubežati – popularne božične skladbe. Poiskali smo skupne elemente, ki te skladbe delajo tako všečne. Za pomoč smo prosili glasbenika, kitarista in glasbenega pedagoga Filipa Vadnuja.

Z glasbenikom Filipom Vadnujem smo iskali skupne elemente najbolj donosnih popularnih božičnih skladb

V torkovem kvizu tokrat pod drobnogled jemljemo tiste, ki vam 24. decembra zelo verjetno že pošteno parajo živce in ki jim nikjer ne morete ubežati – to so popularne božične skladbe. Želeli smo poiskati skupne elemente, ki te skladbe delajo tako všečne, za pomoč smo prosili glasbenika, kitarista in glasbenega pedagoga Filipa Vadnuja.
Splošna ugotovitev je, da so skladbe običajno napisane v duru, imajo enostavne in ponavljajoče melodične vzorce, torej takšne, ki si jih hitro zapomnimo in zraven že takoj lahko prepevamo, žvižgamo ploskamo v ritmu.

Njihov ritem je cikličen in podoben ritmu našega srca, skladbe so napisane večinoma znotraj ene tonalitete, vsebujejo izrazite spremljevalne vokale, ki poskrbijo za večglasno ali zborovsko petje. Pa še en obvezen element – zvončki, kraguljčki ali celo cerkveni zvonovi.

Ana Skrt