Druga letošnja oddaja se bo dotaknila strahovitega požara v Avstraliji, ki ga doživljajo tudi Slovenke in Slovenci, ki živijo ‘tam spodaj’. Kakšno je stanje in kakšne bodo posledice, smo povprašali Špelo Adamič, ki živi v Sydneyju. Dr. Damjan Obal je vodja oblikovalskih raziskav pri svetovnem velikanu proizvodnje internetne opreme na Norveškem, ob obisku Slovenije ga je pred mikrofon povabila Mojca Delač. Tik pred novim letom je začel delovati nov spletni tečaj slovenskega jezika, ki ga v pogovoru z Lili Brunec predstavlja Tjaša Alič.

Kaja Rukav v Perthu zbira pomoč za živali v Avstraliji

Druga letošnja oddaja se bo dotaknila strahovitega požara v Avstraliji, ki ga doživljajo tudi Slovenke in Slovenci, ki živijo ‘tam spodaj’. Kakšno je stanje in kakšne bodo posledice, smo povprašali Špelo Adamič, ki živi v Sydneyu. Dr. Damjan Obal je vodja oblikovalskih raziskav pri svetovnem velikanu proizvodnje internetne opreme na Norveškem, ob obisku Slovenije ga je pred mikrofon povabila Mojca Delač. Tik pred novim letom je začel delovati nov spletni tečaj slovenskega jezika, ki ga v pogovoru z Lili Brunec predstavlja Tjaša Alič.

Čeprav vsako leto ob tem času poslušamo in beremo o požarih v Avstraliji, je tokrat drugače. Avstralija je dobesedno v ognju, velikost območja požara pa je zdaj velika približno toliko, kot sosednja Avstrija. Špelo Adamič iz Sydneya sem najprej vprašal, ali vsega hudega vajeni Avstralci pomnijo kaj podobnega?

Dr. Damjan Obal je vodja oblikovalskih raziskav pri svetovnem velikanu proizvodnje internetne opreme. Trenutno z družino živi na Norveškem, njegova življenjska in raziskovalna pot pa je nadvse pisana in pestra, saj ga zanima mnogo stvari. Svojo življenjsko sopotnico je spoznal v kraju Rovaniemi, daleč na severu Finske, kar ne bi bilo morda na prvi posluh nič nenavadnega, če ne bi dodali, da je tudi ona – Slovenka. Dr. Damjana Obala je med njegovim kratkim decembrskim obiskom domovine pred mikrofon povabila Mojca Delač. Začela sta tako, kot začenja svoj opis na spletni strani dr. Obal – v bivši skupni državi.

Tik pred novim letom je začel delovati nov spletni tečaj slovenskega jezika, ki so ga oblikovali na Centru za slovenščino kot drugi ali tuji jezik ljubljanske Filozofske fakultete. Gre za nadaljevanje začetnega tečaja slovenščine, ki so ga na centru razvili pred tremi leti. Tečaj je prosto dostopen, namenjen pa vsem, ki bi se radi samostojno naučili nekaterih slovenskih besed in fraz. Vodja projekta Tjaša Alič s Centra za slovenščino je v pogovoru z Lili Brunec na kratko predstavila nadaljevalni spletni tečaj slovenščine – imenovan Slonline.

Še nekaj kratkih novic:

Kaja Rukav v Perthu zbira pomoč za živali, ki jih ogroža požar v Avstraliji. Če želite pomagati, poiščite na facebooku stran Srce za Avstralijo / Help Australia.

Rok za oddajo morebitnih olajšav pri davčni napovedi za leto 2019 poteče 5. februarja. Posamezniki, ki za daljši čas oziroma za stalno odidejo iz Slovenije, se štejejo za nerezidente Slovenije, ko pretrgajo vse rezidenčne vezi s Slovenijo, torej odjavijo uradno prijavljeno stalno prebivališče in prenesejo center osebnih in ekonomskih interesov v tujino ter tudi sicer niso prisotni v Sloveniji več kot 183 dni v koledarskem letu. Taki posamezniki si morajo poleg ureditve odjave stalnega prebivališča pri pristojnem organu pri FURS urediti tudi svoj rezidentski status za davčne namene. Ta status lahko uredijo z vložitvijo vloge v obliki dopisa ali v obliki izpolnjenega vprašalnika, ki ga lahko najdejo na spletni strani FURS.

Slovenci v Angliji je slovenski spletni časopis, ki ga urejajo Slovenci, živeči v Angliji in Sloveniji. Ustanovljen je bil z namenom informiranja Slovencev v Angliji in ohranjanju njihovega stika z matično domovino. Časopis ponuja obiskovalcem aktualne novice iz Slovenije in Anglije in je vpisan v sistem Cobiss kot časopis nacionalnega pomena. Razkrili vam bodo skrite kotičke in nasvete om Angliji pa tudi o zakonodaji in pravicah Slovencev na Otoku. Uradna spletna stran beleži visok obisk iz Slovenije in celotne Velike Britanije kot tudi iz drugih držav po svetu.

V četrtek, 23. januarja bo v Brnu potekalo neformalno srečanje Slovencev in prijateljev Slovenije. Organizatorka dogodka, lektorica slovenskega jezika Mateja Kosi, vse udeležence dogodka zaradi lažje organizacije prosi za potrditev udeležbe po elektronski pošti na naslov mateja.kosi@seznam.cz.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač