Aktualno

Sistemska kontrola plinskega omrežja prepreči nesreče

Zoran Kibarovski, direktor sektorja za distribucijo zemeljskega plina pri Energetiki Ljubljana

energetika
Slovenija, Ljubljana, 18.07.2011, 18. Julij 2011 Ljubljanska toplarna po koncu nevihte. Mesto, panorama, narava, drevesa, arhitektura, stavba, ljubljanska mestna podrocja Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo
foto: Bobo

Občasno v medijih naletimo na poročila o uhajanju plina iz napeljave. Prejšnji teden so recimo v Mariboru zaradi uhajanja plina evakuirali večstanovanjsko hišo in v enem od stanovanj odkrili več polnih plinskih jeklenk, od katerih je bila ena odprta. Lani so zaradi uhajanja plina evakuirali 1500 prebivalcev v Londonu in začasno zaprli nekaj postaj podzemne železnice. Uhajanje plina iz napeljave torej niti ni tako redek pojav, eksplozije v javnem plinskem omrežju, kot je bila včerajšnja v Britofu pri Kranju, pa sodijo med ekscesne dogodke. Ali do podobne eksplozije v vodu javnega plinskega omrežja lahko pride tudi v Ljubljani, je Cirila Štuber vprašala Zorana Kibarovskega, direktorja sektorja za distribucijo zemeljskega plina pri Energetiki Ljubljana.

 

Za napeljavo do stanovanjskih blokov je odgovorna Energetika Ljubljana kot distributer plina, poškodbe na napeljavi znotraj bloka pa morajo opaziti in sanirati stanovalci sami, tako da najamejo pooblaščene kontrolorje. Ponavadi težave opazijo šele, ko zaznajo vonj uhajajočega plina. O tem pa morajo takoj obvestiti distributerja plina, ki ustrezno ukrepa.