V uredništvo smo prejeli ogorčeno zgodbo bolnika, o tem kako na ljubljanski gastroenterološki kliniki, pacienti, predvsem rakavi bolniki, dobivajo infuzijske terapije kar na hodnikih. Kako se odgovorni pri UKC Ljubljana spopadajo s problematiko in kaj bi bila najhitrejša in najboljša možna rešitev za prostorsko stisko, sta preverila Snežana Ilijaš in Marko Rozman.

Na ljubljanski gastroenterološki kliniki se spopadajo s prostorsko stisko

V uredništvo smo prejeli ogorčeno zgodbo bolnika, o tem kako na ljubljanski gastroenterološki kliniki, pacienti, predvsem rakavi bolniki, dobivajo infuzijske terapije kar na hodnikih. Kako se odgovorni pri UKC Ljubljana spopadajo s problematiko in kaj bi bila najhitrejša in najboljša možna rešitev za prostorsko stisko?

“Sem bolnica s Crohnovo boleznijo že 35 let in 12 let prejemam biološka zdravila. Situacija na začetku, ko nas še ni bilo toliko na bioloških zdravilih je bila popolnoma drugačna. Z vso to povečanostjo in obolevnostjo števila oseb, ki imajo to bolezen, se je seveda stanje poslabšalo. Tako ni vredu, da če kdo pride na naročen pregled k zdravniku, pride v polno čakalnico in v kasneje lahko prejme infuzijo zdravil kar na hodniku kletnih prostorov klinike.”

Tako bolnica Mateja opisuje prostorsko stisko oziroma razmere v kletnih prostorih, kjer se nahaja klinični oddelek za gastroenterologijo v Ljubljani. V čakalnici ni dovolj stolov, bolniki so razporejeni tudi po zunanjem hodniku. Zaradi pomanjkanja prostora bolnikom tečejo kemoterapije kar na hodniku. V teh kletnih prostorih so na voljo le ene sanitarije za moške in ženske, in to pri bolnikih, ki potrebujejo stalen dostop do stranišč.  Problematika je znana že dlje časa, premakne pa se nič.

Predstojnik oddelka za gastroenterologijo dr. Borut Štabuc poudarja, da se je število obravnavanih bolnikov v zadnjih štirih letih več kot podvojilo. Predolge čakalne dobe bi po njegovem mnenju zagotovo lahko odpravili, če bi le imeli ustrezne prostore za delo, saj 110 let stara stavba, v kateri je gastroenterološka klinika, trenutno poka po šivih. Na oddelku se letno zdravi okoli 3.300 bolnikov, opravijo več kot 17 tisoč preiskav in vsak dan se borijo s premajhnimi prostori, česar seveda ne občutijo zgolj zaposleni, ampak tudi bolniki.

“To so kletni prostori, nagnetenost je vedno velika, v sobi, kjer se točijo infuzije z zdravili, pa je samo osem postelj in seveda, ko ni dovolj prostora, pridejo bolniki z infuzijami na hodnik in jim tam tečejo zdravila, ker drugače ne gre.”

Je rešitev v izgradnji sekundarne bolnišnice za osrednjo Slovenijo? Po besedah Janeza Poklukarja, generalnega direktorja UKC Ljubljana se ponovno zatika pri denarju.

“Za gastrokliniko je ta trenutek odprt občinski podrobni prostorski načrt za to področje, kamor na Bohoričevi umeščamo novo gastrokliniko, tako da prihodnost vidimo. Seveda pa je tak projekt vreden od 20 do 40 milijonov evrov in ga ne bo težko uvrstiti v prostor, ampak kje dobiti vsa ta sredstva.”

Marko Rozman, Snežana Ilijaš