V studiu Prvega smo gostili dr. Aleša Smrekarja in mag. Miho Pavška z Geografskega Inštituta Antona Melika.

Mag. Miha Pavšek in dr. Aleš Smrekar z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU o izginjanju Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto, edinih na južni strani Alp, varovanju okolja, vplivu turizma

Klimatske spremembe povzročajo taljenje ledenikov po vsem svetu in  Slovenija ni izjema. Najnovejši podatki raziskovalcev Geografskega inštituta Antona Melika, ki vsako leto merijo obseg in debelino Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto, kažejo, opazno krčenje, pojasnjuje mag. Miha Pavšek:

“Triglavski ledenik se je po površini približal najnižji vrednosti iz leta 2003.”

Nov led že desetletja ne nastaja več, na krčenje nekoč ledenika, zdaj le še ledenička, vpliva tudi zelo topla talilna sezona, pojasnjuje Miha Pavšek. Sicer pa še vedno ni natančno znano, kdaj sta nastala edina ledenika na južni strani Alp.

“To je vprašanje, na katerega še vedno nismo odgovorili. Do sedaj smo mislili, da sta ostanka male ledene dobe, 500 let trajajočega hladnejšega obdobja med 14. in 19. stoletjem, toda v zadnjih letih skušamo natančneje določiti. “

Na podlagi meritev in preučevanja nanešenih kamenin sklepajo, da bi lahko bila bistveno starejša, kot so prvotno domnevali.

“Sam Triglavski ledenik bi lahko bil celo iz ledene dobe, iz holocenskega obdobja pred nekaj več kot 10.000 leti, seveda pa moramo to še potrditi.”

Pri raziskovanju ledenika sodeluje tudi dr. Aleš Smrekar, vodja oddelka za varstvo okolja. Triglavski ledenik se ga je zelo dotaknil in zato se je odločil, da ga bo vključil v svoje raziskovalno delo. Preučuje varovanje okolja in vpliv človeka nanj.

“Kar se tiče varovanja okolja smo posegli v vse skrajne točke narave.  Želimo se z avtom pripeljati na prav na vsak konec sveta, tudi na Managrtsko sedlo. … Pustimo delček narave naravi.”

Dr. Aleš Smrekar je leta 2017 na Triglavskem ledeniku pripravil delavnico za širšo javnost, katere rezultat je umetniški film Ex Topia, lezo pozneje je anketiral obiskovalce Kredarice, letos pa naredil še spletno anketo. Kaj je ugotovil?

Prisluhnite jima!

 

Mateja Železnikar