Z našo notranjsko dopisnico Sabrino Mulec, o slovenskem pesniku, ki je ustvarjal že pred Vodnikom, in o zgodovinskih najdbah, ki jih skriva najmanjša krajevna skupnost v občini Postojna - Orehek.

V četrtkovem jutranjem potepu z dopisniki smo se ustavili na Primorsko- Notranjski meji, v najmanjši krajevni skupnosti občine Postojna

Dopisnica Sabrina Mulec nas je odpeljala v Orehek, kraj, katerega zgodovinsko in kulturno podobo si želijo oživiti. Med drugim spomniti tudi na pesnika Pavla Knobla.

Prav Knobl – zamolčani slovenski pesnik, je osrednji lik projekta, s katerim bi radi Orehek približali čim širšemu krogu ljudi. V sklopu projekta so oziroma še bodo med drugim nastali zloženka, informativna tabla, spominska plošča, prvi vaški rokodelski spominek in dokumentarni film o Knoblu/…/ So pa Knobla zamolčali predvsem zato, ker je pesnil – tako so zapisali v Ljubljanskem zvonu leta 1892, o tem, »o čemer so ljudje govorili v krčmah in veselih družbah« . Ampak je pa pisal tudi o podzemeljskih jabukah. In prav jed iz njih je v sklopu projekta na svoj jedilnik uvrstila tudi turistična kmetija v bližnjih Grobiščah.

Kaj so ta podzemeljska jabuka lahko slišite v pogovoru, v katerem smo se ustavili tudi na gradu v Orehku, ki pa je po besedah dopisnice v bolj klavrnem stanju. Prvič so ga omenjali v 13. stoletju, sedanjo podobo pa je dobil tri stoletja pozneje. Več o tem je za Prvi povedala Predsednica krajevne skupnosti Orehek, Tina Klanjšek.

Orehek leži tudi na robu t.i. Loze – kraškega predela, kjer je veliko jam. Več jih je tudi arheološko zanimivih, saj so v njih našli ostanke bivanja človeka iz več zgodovinskih obdobij. Med najbolj zanimivimi pa je gotovo jama v Lozi, približno 700 metrov zahodno od vasi, o kateri je spregovorila Muzejska svetnica iz Notranjskega muzeja Postojna Alma Bavdek in nam je pojasnila, da so leta 1956 mladeniči iz okoliških vasi našli ozko odprtino, jo razširili in odprli vhod v kraško jamo.

 

 

Mojca Delač, Sabrina Mulec