Mag. Stanka Ristič Kovačič je koordinatorica Skupine za ALS na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC. Že četrt stoletja deluje na področju skrbi in podpore bolnikov z ALS. Z njo se je pogovarjala Mojca Delač.

Mag. Stanka Ristič Kovačič, koordinatorica Skupine za ALS - amiotrofično lateralno sklerozo

ALS, amiotrofična lateralna skleroza, je neozdravljiva, napredujoča nevrološka bolezen, ki prizadene motorične nevrone v možganski skorji, v možganskem deblu in hrbtenjači. Spoznavali smo jo v štirih novembrskih epizodah naše četrtkove jutranje oddaje Možgani na dlani. Mag. Stanka Ristič Kovačič je koordinatorica Skupine za ALS. Kako je z ozaveščenostjo o tej bolezni?

“Veliko se na tem področju ni dogodilo, v zadnjem momentu je zelo veliko ozaveščenosti prav med strokovnimi sodelavci. Že to je veliko, da jih prepoznavajo na primarnem nivoju osebni zdravniki, patronažne sestre … Po naši statistiki smo se srečali že z več kot 500 primerov bolnikov, ki so bili zaupani v naši oskrbi. 500 njih in njihovih družin je že kar velika številka in vsak prinese kanček v mozaik tistega, kar pravzaprav vemo”.

Sama je na tem področju kot socialna delavka aktivna že skoraj četrt stoletja. Izkušenj se je seveda nabralo ogromno. Kako pa je v trenutku, ko je treba človeku predočiti, da je zbolel?

“Po novem več ne govorim o sporočanju slabe, žalostne novice. Bolj sprejemanju resnice, ali pa – pogovor o resnici. In to je tisto, kot bi te nekdo polil z ledeno vodo.”

Tako se je mag. Ristič Kovačič spomnila na akcijo ozaveščanje o ALS, tako imenovani “izziv polivanja z ledeno vodo”, ki se je odvijal pred nekaj leti. Več pa v pogovoru.

Mojca Delač