Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Danijel Erberg, Janko Pajk, Frane Milčinski Ježek, Svetozar Guček

  Na današnji dan leta 1647 se je v Kočevju rodil baron JANEZ DANIJEL ERBERG.  Dvajsetleten je na graški univerzi doktoriral iz filozofije, štiri leta pozneje pa iz prava na univerzi v Sieni. Opravljal je pomembne naloge v kranjski deželni upravi in sodstvu.  Njegova rokopisna dela o poslovanju deželnega in okrajnega sodišča so bogat vir za preučevanje zgodovine občepravnega civilnega postopka na Slovenskem od 16. do 18. stoletja. Baron Janez Danijel Erberg je bil od leta 1688 član Dizmove bratovščine, od leta 1693 pa tudi ljubljanske Academie Operosorum.

—–

Filozof in literarni teoretik JANKO PAJK  se je rodil na današnji dan leta 1837 v Kaplji vasi pri Žalcu. Študiral je na Dunaju in v Gradcu. Kot profesor je služboval v Gorici, Kranju, Mariboru, Brnu in na Dunaju. S svojimi kritičnimi spisi je nasprotoval slovenskim predstavnikom literarnega realizma. Na največji odziv je naletela njegova polemika o heksametru z Levcem in Levstikom ter mu močno omajala literarni ugled. V osemdesetih letih 19. stoletja je s filozofsko kritiko zavračal Gregorčičevo poezijo, v devetdesetih pa je zagovarjal sentimentalno-idealistično prozo svoje žene Pavline Pajk. Filozof in literarni teoretik Janko Pajk se je politično uveljavljal kot govornik in bil na strani konservativne struje.

—–

  Na današnji dan leta1914 se je v Ljubljani rodil humorist, igralec in pisatelj FRANE MILČINSKI JEŽEK. Po maturi leta 1933 je igral v Šentjakobskem gledališču, kaj kmalu pa je postal tudi član radijske igralske skupine. Do leta 1947 je občasno nastopal tudi v  Drami Slovenskega narodnega gledališča, do leta 1979 pa je bil režiser in umetniški vodja na Radiu Ljubljana. Njegov humor je bil vedno bridek in ne samo površinsko zabaven. Ustvaril je niz songov, humoresk in skečev.

Bil je vodilni slovenski humorist, ki je z bistrim humorjem in prodorno satiro skoraj pol stoletja spremljal in komentiral družbeni razvoj in dogajanja na Slovenskem. Pisal je še radijske igre za otroke in odrasle, velike pa so tudi njegove zasluge za slovensko popevko, ki jo je spremljal vse od njenih začetkov. Frane Milčinski Ježek je nastopal tudi v filmih, med drugim leta 1953 v prvem slovenskem zabavnem filmu “Vesna”. Leta 1975 je dobil Prešernovo nagrado.

—–

Športni delavec in publicist  SVETOZAR  GUČEK  je leta 1938 končal Trgovsko akademijo v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno so ga kot aktivista Osvobodilne fronte zaradi izdaje internirali v taborišču v Dachauu. Po vojni je deloval na področju smučanja, organiziral tečaje za sodnike, sam pa je pridobil licenco mednarodnega sodnika za smučarske skoke. Hkrati je preučeval še zgodovino smučanja na Slovenskem; zajetno gradivo o tem hrani zdaj muzej v Tržiču.

O bloškem smučanju, tem fenomenu na slovenskih tleh, je napisal knjigo, bil soavtor ilustrirane knjige »Planica od 1934 do 1999«, kot dober risar pa je opremil številne smučarske priročnike in športne knjige. Svoj bogati pisni in slikovni arhiv je zapustil Muzeju športa v Ljubljani. Svetozar Guček se je rodil na današnji dan pred sto leti na Dvoru pri Žužemberku.

Pavle Jakopič