Med štirimi stenami

Multivizija – multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine

O identiteti, ki se je prepletala skozi različne umetniške jezike

Ovire so v okolju
Ovire so v okolju
foto: Nino Bektashashvili

Kako si utreti pot od občutka odrinjenosti, nerazumljenosti do občutka pripadnosti in vključenosti? Projekt Multivizija – multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine, se ukvarja z ljudmi, ki se iz različnih razlogov znajdejo na obrobju družbe, zato so v projektu želeli usposobiti pripadnike ranljivih družbenih skupin, zlasti gibalno ovirane, migrante in priseljence na področju fotografije, videa, zvoka, plesa in gledališke igre s poudarkom na gledališču zatiranih. Leto dni intenzivnega usposabljanja na teh umetniških področjih se je končalo z multimedijsko interaktivno predstavo Vse, kar sem, v kateri so sodelujoči imeli priložnost povedati svojo zgodbo in biti slišani. O projektu in o temi vseh modulov – identiteti, ki se je prepletala skozi različne umetniške jezike, bodo v oddaji Med štirimi stenami spregovorile udeleženka projekta Katrin Modic, koordinatorica projekta Mija Pungeršič in programski vodja projekta Zavoda Apis Romana Zajec.

Projekt Multivizija: multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine je evropski projekt, ki ga izvaja Zavod APIS v sodelovanju s partnerji, sofinancirata pa ga EU iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

V Hiši Multivizije je 14.1. potekal pogovor z dr. Robijem Krofličem z Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani o rabi družbene angažirane umetnosti  v polju družbenega vključevanja.

V Hiši Multivizije je 15.1. potekal pogovor o sestavljeni identiteti z raziskovalko in znanstvenico dr. Mirjam Milharčič Hladnik iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

V Hiši Multivizije je 16.1. potekal pogovor z urbanim sociologom dr. Pavlom Gantarjem, s katerim smo govorili o urbani segregaciji in neenakosti v prostoru – primer Rakove Jelše.