Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Tih, skrivnosten, mističen dogodek ruralnega kulturnega prostora.

Muzikolog Carl Dahlhaus je v enem od svojih esejev v zbirki z naslovom Estetika glasbe zapisal: »V tem, da umetnine dojemamo kot listine in da jih ne glede na estetski užitek skušamo z vsemi sredstvi predvsem pravilno brati in razlagati, vidim enega izmed najpomembnejših napredkov najnovejšega časa.«

Slovenski glasbeni prostor ponuja tovrstne listine in nekatere se pokažejo le v času zimskega sončevega obrata. To je koledniško izročilo. Gre za tih, skrivnosten, mističen dogodek ruralnega kulturnega prostora na eni strani in na številne dobrodelne koncerte ter koncerte na prostem, na drugi strani. O tem, da gre za daljnosežno izročilno dediščino priča izraz, ki izhaja iz antične besede calendae. Obred sam je repertoar glasbenega izročila obogatil s številnimi zgodbeno bogatimi pesmimi. O daljnosežnosti in sporočilnosti koledovanja bomo razmišljali ob izjemno živih in povednih glasbenih primerih s terena ter odstrli tiste listine, ki ob pravilnem razumevanju ponujajo estetski užitek.

Simona Moličnik