Študijsko-raziskovalni center za družino je zasebni zavod, ki se ukvarja s terapevtskim delom, reševanjem konfliktov in raziskovalnimi projekti. Med njegovimi ustanovitelji je tudi psihoterapevt in filozof dr. Tomaž Erzar, ki je tudi gost tokratnega sredinega intervjuja. Poleg terapij vodi delavnice za preprečevanje nasilja, reševanje konfliktov in obvladovanje jeze. V zadnjem času raziskuje tudi posledice povojne travmatizacije in proces odpuščanja. Zaupal nam bo, zakaj je prav božični čas zelo primeren za odpuščanje, za popravilo skrhanih družinskih in prijateljskih odnosov. Kaj pomenijo božični prazniki vernim in tudi nevernim? Je to obdobje, ko naj bi se posameznik zazrl vase? Vse to je dr. Tomaž Erzar v pogovoru zaupal Marku Rozmanu.

Med vernimi najdemo veliko takih, za katere se je pomen božiča izgubil.

Študijsko-raziskovalni center za družino je zasebni zavod, ki se ukvarja s terapevtskim delom, reševanjem konfliktov in raziskovalnimi projekti. Med njegovimi ustanovitelji je tudi psihoterapevt in filozof dr. Tomaž Erzar, ki je tudi gost tokratnega sredinega intervjuja. Poleg terapij vodi delavnice za preprečevanje nasilja, reševanje konfliktov in obvladovanje jeze. V zadnjem času raziskuje tudi posledice povojne travmatizacije in proces odpuščanja. Zaupal nam bo, zakaj je prav božični čas zelo primeren za odpuščanje, za popravilo skrhanih družinskih in prijateljskih odnosov.

Na podlagi različnih anket so bile izvedene raziskave, ki pravijo da se skoraj 48 odstotkov vprašanih v teh dneh počuti veselo in praznično, skoraj enak odstotek vprašanih praznične dneve označuje za običajne, kot druge dni med letom. Žalostno in depresivno pa se v tem času počuti šest odstotkov vprašanih. Tomaž Erzar poudarja:

“Med vernimi najdemo veliko takih, za katere se je pomen božiča izgubil. Da se v tem svetu pojavi nekaj novega, tako prijaznega, to pa mislim, da ne glede na vero vsi ohranjamo to upanje. Da ta svet ni samo to, kar je, ni samo to, kar vidimo. In v življenju, da nas neki cilj nekam pelje in da lahko k temu cilju tudi mi nekaj prispevamo.”

Nevoščljivost in zamere so za povprečnega Slovenca in Slovenko splošno znano dejstvo. Po besedah doktorja Erzarja je božični čas več kot primeren za odpuščanje in popravilo skrhanih družinskih in prijateljskih odnosov. Če ne obisk je že telefonski klic morda nekakšen korak v pravo smer.

“Gremo toliko v to svoje notranje doživljanje, da najdemo točko, na kateri se teh ljudi nehamo bati in postanemo dejavni. Lahko na zelo preprost način, da gremo do njih, potrkamo na njihova vrata in rečemo: “Sosedje, poskusimo letos narediti nekaj drugega.” S temi drobnimi gestami zmanjšujemo tisto distanco, s tem pa tudi strah, da bi nam ti ljudje naredili nekaj hudega.”

Marko Rozman