Združenje hematolog Slovenije v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo L&L je predstavilo nov priročnik Nujna stanja v hematologiji in hkrati opozorilo na dve pereči problematiki v tem segmentu zdravstva.

Priročnik zdravnikom kot pomoč do hitrejše diagnoze

Priročnik Nujna stanja v hematologiji je predstavilo Združenje hematologov Slovenije v sodelovanju s slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo L&L. Namenjen je strokovni javnosti, zdravnikom, ki se s hematološkimi bolniki ne srečajo pogosto.

Priročnik je logično nadaljevanje priročnika Krvna slika, ki je izšel lani. Predvsem splošnim zdravnikom skušamo pomagati z nasveti, kako ravnati ob nujnih stanjih pri krvnih boleznih. V priročniku razlagamo, kdaj poslati bolnika naprej in kdaj bo zadostovalo zdravljenje v ambulanti. – dr. Matevž Škerget, dr. med., spec. internist in hematolog ter predsednik Združenja hematologov Slovenije

Opozorili so tudi na problematiko prostorov, nujno namreč potrebujemo varne ambulantne prostore in dnevno bolnišnico. Za zdaj je v načrtu prazna stavba nekdanjega Zavoda za varstvo pri delu, je pa okrog te stavbe veliko govora zaradi načina varne gradnje.

Rad bi opozoril še na eno stvar – na nov način zdravljenja, novo terapijo za naše bolnike, ki bi jo lahko izvajali pri nas, vendar je zaradi prostorov, ki jih nimamo, za zdaj še ne moremo. Želim si, da bi ta vlak ujeli. Nujno bi bilo že včeraj. – prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana

 

Lucija Fatur