Na predvečer dneva samostojnosti in enotnosti bomo z dijaki Gimnazije Vič govorili o njihovem odnosu do Republike Slovenije. Predstavili nam bodo svoj pogled na razvoj naše države ter kakšne možnosti in priložnosti vidijo za osebni razvoj. Ugotavljali bodo tudi, ali je Slovenija skozi oči mladih dolgoročno na pravi poti.

O dnevu samostojnosti in enotnosti, domoljubju, pripadnosti z dijaki Gimnazije Vič

Na predvečer dneva samostojnosti in enotnosti bomo z dijaki Gimnazije Vič govorili o njihovem odnosu do Republike Slovenije. Predstavili nam bodo svoj pogled na razvoj naše države ter kakšne možnosti in priložnosti vidijo za osebni razvoj. Ugotavljali bodo tudi ali je Slovenija skozi oči mladih dolgoročno na pravi poti.

Kot pripadniki mlade generacije mladi kritično razmišljajo o praznovanju državnih praznikov, saj se iz več razlogov z njimi ne čutijo dovolj povezani.

Meni osebno ta praznik na žalost pomeni zelo malo. Nekako to pogrešam. Enako opažam tudi pri svojih vrstnikih. Zaradi tega se mi zdi pomembno, da poudarjamo svojo enotnost in se spominjamo na ta praznik.

Ker se mladi povezujejo tudi s tujino, se čutijo kot državljani Slovenije, a ob tem bolj kot državljani Evropske unije.

Odvisno katero generacijo Slovencev vprašate. Mladi po mojem mnenju bolj čutimo to, da smo državljani Evropske unije. Meni se zdi, da mladi dejnsko vidimo samo prednosti, ki nam jih daje Evropska unija, ker Slovenijo imamo za samoumevno.

Želijo si, da bi jim različna znanja o tem, kako se znajti v ureditvi, v kateri živijo, dal izobraževalni sistem, za katerega sicer pravijo, da je dober.

Veliko je znanja, ki ga moramo pridobiti, a nam manjka uporabnega znanja. Zato se mi zdi dobra možnost vpeljava predmeta Državljanska vzgoja oziroma Aktivno državljanstvo. Ključnega pomena je, da razumemo, kako deluje Evropska unija in kako deluje demokracija.

Predvsem mladi so tisti, ki jih bo dolgoročna prihodnost naše države najbolj zaznamovala. Zato od države pričakujejo spodbudno okolje za osamosvajanje.

Pričakujemo to, da bomo lahko odrastli v državi, kjer ne bomo rabili skrbeti, da kot starejši ne bomo imeli dovolj denarja za osnovne življenjske potrebe. Pričakujemo, da bomo dobili službo, in da nas ne bo strah vzgajati naših otrok v tej državi.

Izpostavili so še, da je kljub nekaterim zapletom po njihovem mnenju Slovenija na pravi poti. A mora tudi ona – kot mlada država – še dozoreti.

Aleš Ogrin