Nedeljska reportaža

Grofovska čajanka

Med zidovi polhograjske graščine stopite v drug prostor in čas – v 19. stoletje

cajanka ales fevzer (3)
foto: Aleš Fevžer

Polhov Gradec je od Ljubljane oddaljen dobrih 17 kilometrov in je središče Gradaške doline in Polhograjskih dolomitov. Kraj se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino, ki jo lahko spoznate, če se odpravite na izlet v polhograjsko graščino. Njeni začetki segajo v obdobje med 13. in 14. stoletjem, ko je tu stala utrdba v obliki stolpa.

Polhograjska graščina, 2019.

foto: Milan Trobič

Skozi stoletja so ob menjavi lastnikov  grad večkrat prezidali. Pomemben pečat pa ji je dal v 17. stoletju plemič Mark Anton Kunstel plemeniti Baumgarten. Ta je prizidal baročno grajsko kapelo z bogatimi štukaturami, uredil grajski park, na dvorišču postavil razgledni stolp z uro in pred glavni vhod graščine postavil Neptunov vodnjak, na katerem je v reliefu upodobljen grb  gospodov Polhograjskih.

Neptunov vodnjak pred graščino, 2019.

foto: Milan Trobič

V letih med 1808 in 1858 je z graščino upravljal grof Rihard Ursini Blagaj, ljubitelj botanike, mineralogije in umetnosti. V njegovem času je graščina postala središče naprednih razsvetljenskih idej. Leta 2008 je upravljanje graščine prevzel Tehniški muzej Slovenije in v njenih prostorih uredil Muzej pošte in telekomunikacij. V graščini je tudi Krajevni muzej.  Tu pa je tudi poročna dvorana. Obiskovalci si lahko privoščijo čaj z grofom Blagajem, v poletnih mesecih prebirajo knjige v Knjižnici pod krošnjami ali se udeležijo katerega od drugih kulturnih dogodkov. Mi se bomo v Nedeljski reportaži udeležili grofovske čajanke.

Sprejem

Goste grofovske čajanke naprej pozdravi  Malči Božnar, lokalna turistična vodnica.

Malči Božnar, 2019.

foto: Milan Trobič

Nato goste pozdravita grof in grofica. Trenutno sta grofa dva, Mohor Nartnik ali Luka Štepec, grofici pa Lucija Trobec ali Manca Oblak.

Manca Oblak, Mohor Nartnik, 2019.

foto: Milan Trobič

Manca Oblak in Luka Štepec.

foto: Arhiv Občine Polhov Gradec

Čajanka

Blagajev zeliščni čaj.

foto: Maša Kozjek

Grofovska miza.

foto: Maša Kozjek

Okolica

Polhov doživljajski park