Med zidovi polhograjske graščine stopite v drug prostor in čas – v 19. stoletje

Polhov Gradec je od Ljubljane oddaljen dobrih 17 kilometrov in je središče Gradaške doline in Polhograjskih dolomitov. Kraj se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino, ki jo lahko spoznate, če se odpravite na izlet v polhograjsko graščino. Njeni začetki segajo v obdobje med 13. in 14. stoletjem, ko je tu stala utrdba v obliki stolpa.

Skozi stoletja so ob menjavi lastnikov  grad večkrat prezidali. Pomemben pečat pa ji je dal v 17. stoletju plemič Mark Anton Kunstel plemeniti Baumgarten. Ta je prizidal baročno grajsko kapelo z bogatimi štukaturami, uredil grajski park, na dvorišču postavil razgledni stolp z uro in pred glavni vhod graščine postavil Neptunov vodnjak, na katerem je v reliefu upodobljen grb  gospodov Polhograjskih.

V letih med 1808 in 1858 je z graščino upravljal grof Rihard Ursini Blagaj, ljubitelj botanike, mineralogije in umetnosti. V njegovem času je graščina postala središče naprednih razsvetljenskih idej. Leta 2008 je upravljanje graščine prevzel Tehniški muzej Slovenije in v njenih prostorih uredil Muzej pošte in telekomunikacij. V graščini je tudi Krajevni muzej.  Tu pa je tudi poročna dvorana. Obiskovalci si lahko privoščijo čaj z grofom Blagajem, v poletnih mesecih prebirajo knjige v Knjižnici pod krošnjami ali se udeležijo katerega od drugih kulturnih dogodkov. Mi se bomo v Nedeljski reportaži udeležili grofovske čajanke.

Sprejem

Goste grofovske čajanke naprej pozdravi  Malči Božnar, lokalna turistična vodnica.

Nato goste pozdravita grof in grofica. Trenutno sta grofa dva, Mohor Nartnik ali Luka Štepec, grofici pa Lucija Trobec ali Manca Oblak.

Čajanka

Okolica

Polhov doživljajski park

Milan Trobič