Azerbajdžanci in Slovenci drug za drugega tako rekoč ne obstajamo, pravi Raya Mammadova, ki mora v svoji domovini skoraj vedno pojasnjevati, kam v Evropo se je odpravila na magistrski študij. Podobna naloga je pred njo pogosto tudi, ko jo v Sloveniji vprašamo, od kod prihaja. Na seznamu pogostih vprašanj pa je tudi tisto, ali imajo moški v njeni domovini lahko več žena. Nanj jasno odgovori z »ne«. Podrobneje o razlikah med državama v nadaljevanju, ko boste slišali tudi, zakaj ne gresta skupaj kajenje in obiskovanje fitnesa. Z Rayo Mammadovo, ki ima mimogrede drugi najpogostejši priimek v Azerbajdžanu, se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Raya Mammadova iz Azerbajdžana v Ljubljani končuje magistrski študij

Azerbajdžanci in Slovenci drug za drugega tako rekoč ne obstajamo, pravi Raya Mammadova, ki mora v svoji domovini skoraj vedno pojasnjevati, kam v Evropo se je odpravila na magistrski študij. Podobna naloga je pred njo pogosto tudi, ko jo v Sloveniji vprašamo, od kod prihaja. Azerbajdžanka v Ljubljani živi približno leto in pol. Univerzo v Ljubljani je izbrala zaradi razmerja med ceno in kakovostjo:

Ko sem se odločala o magistrskem študiju, sem v spletnem iskalniku poiskala najboljše šole in med njimi je bila tudi ljubljanska Ekonomska fakulteta, ki je ena najboljših na svetu. Program, ki sem ga izbrala, tudi ni tako zelo drag. Stvar je namreč v tem, da so običajno programi, ki so zelo visoko na lestvici, izjemno dragi. Ampak tukaj je bilo razmerje med kakovostjo in ceno več kot odlično. Po spletu sem pobrskala tudi, kakšna je država. Kar sem videla, mi je bilo všeč, in zato sem prišla sem.”

Narava in zelenje sta tisto, kar jo je najbolj prepričalo. Zelo všeč ji je tudi lega Slovenije v središču Evrope ter sistem študentskih bonov, zaradi česar ima nižje življenjske stroške. Si pa želi, da bi bile trgovine in restavracije odprte dalj časa oz. tudi med prazniki in ob koncih tedna:

“To ni tako zelo negativno, a zna biti stresno, ker moraš misliti na to, da moraš že prej opraviti nakupe, da je hrana na zalogi. Če to veš, sicer gre, a lani, ko sem prišla sem, sta bila nedolgo zatem dan reformacije in dan spomina na mrtve. Doma nisem imela nobene hrane in vse je bilo zaprto, zato sem bila precej zafrustrirana. Če to znova primerjam z Bakujem, gre za pravi kontrast. Tam je običajno, da gredo ljudje ob praznikih jest v restavracije ali pa, da veliko nakupujejo.”

Javni prevoz v Sloveniji bi bil lahko boljši, nadaljuje sogovornica, ki pa jo navdušuje dobro razvejana kolesarska mreža v Ljubljani. Opaža, da smo Slovenci precej športen narod, le nekaj ji ni popolnoma “jasno”:

“Včasih vidim človeka, ki pride iz fitnesa in zraven kadi. To mi ne gre skupaj. Ali si kadilec ali pa živiš zdravo. To sta dve različni kategoriji. Tu pa si lahko zelo dejaven, ješ zdravo, a hkrati kadiš in piješ.”

Raya Mammadova končuje magistrski študij ekonomije, hkrati pa išče službo, saj bi rada ostala v Sloveniji.

Andreja Gradišar