"Čokolade ne jemljem tako poslovno, ker je voditi podjetje vse drugo kot pa samo okušati čokolade"

Čokolada najbrž v nas sproža take in drugačne odzive, spomine, okuse, čustva in še marsikaj. Mnogi jo kujejo v zvezde, za druge pa je nebodijetreba, zaradi katere podivjajo odčitki na tehtnici. Beseda čokolada  ali »xocolatl« izhaja iz jezika nahuatl, ki so ga govorili Azteki,  in v prevodu pomeni penast napitek. Majevski izraz za isto zadevo je »cacaw«. Čokolada v prvotni obliki ni bila narejena v obliki tablic ali bonbonov, kot jo poznamo danes, temveč v obliki napitka. Po azteški legendi naj bi bila semena kakavovca na naš svet prinesena iz samega raja, zato so Azteki verjeli, da oseba, ki uživa čokolado oziroma ta božji napitek, raste v svoji modrosti in moči. Andraž Gavez pa je podjetniško pot začel prav s čokolado in je že pri 19 letih ustanovil, skupaj s sodelavci, svoje prvo podjetje, spletno trgovino Mojačokolada.si. Andraž Gavez je gost v oddaji Razkošje v glavi.

Andraž Gavez je sicer Ljubljančan, ki se je preselil v Maribor, to pa je, kot sam pravi, posebnost, saj se mnogi selijo v nasprotno smer. V osebnem življenju ga navdušujeta jadralno padalstvo in nogomet. Večino svojega časa pa namenja prav čokoladi in nekaterim drugim podjetniškim  projektom, ki jih razvija skupaj s sodelavci. Na podjetniško pot je Andraž stopil  v najstniških letih, to pa pripisuje temu, da je zelo zgodaj odrastel in se želel osamosvojiti. To mu je tudi uspelo, pri 18 letih se je odselil od doma, pa ne zaradi težav, nerazumevanja ali prisile.

Danes je čokolada hrana, ki je znana in razširjena po vsem svetu. Letna pridelava kakavovih zrn dosega približno šeststo tisoč ton in se iz leta v leto vztrajno veča. Čokoladna industrija v Ameriki je tako danes vredna več milijard dolarjev. Za to, da se je čokolada iz pijače, ki so jo poznali ameriški Maji in Azteki, razvila v hrano, ki vzdraži in zbudi naše brbončice, je bilo potrebnih več kot tisoč let razvoja in inovacij. A razvoja v čokoladni industriji še zdaleč ni konec, saj nam ta industrija vsako leto postreže z novimi čokoladnimi izdelki in novimi dodatki, ki naredijo uživanje čokolade še bolj omamno.

 

Navdušuje ga...

Ni samo navdušen jadralni padalec, ampak ga navdušuje tudi nogomet. Med vzorniki, pa Andraž Gavez izpostavi Charlija Chaplina.

Obožuje? Čokolado!

Projekt

 

Čokolada je nekaj božanskega, nekaj, česar ni mogoče opisati samo z besedami, ampak jo je treba pokusiti in se prepričati o njenem okusu. Brez težav bi ji lahko dali naziv “kraljica med sladkarijami”, saj vsekakor kraljuje nad preostalimi sladkimi dobrotami. Čokolada redi, kriva je za nastanek mozoljev, za zobno gnilobo, občasno tudi za glavobole – vse to so neke vrste stereotipi, ki so se obdržali še iz preteklosti. A kljub vsemu se čokoladi enostavno ne moremo ali nočemo upreti. Morda zaradi njenih pozitivnih učinkov? Čokolada naj bi nam omogočila občutek ugodja, saj deluje kot antidepresiv in močan afrodiziak.

Tako so zapisali na spletni strani podjetja Mojačokolada.si, katerega lastnik je naš gost Andraž Gavez.

In še nekaj povezav: http://cokoljana.mojacokolada.si/ ,

https://www.mojacokolada.si/poslovna-darila/1939-cokoladna-slovenija.html ,

https://www.mojacokolada.si/cokoladnica-mojacokoladasi/2107-cokoladna-slovenija-gold-edition.html

Naprej

Andraž Gavez  in Matej Fajdiga pa sta  ustanovila tudi novo podjetje, Fully je specializirani skladiščni center za spletne trgovine, ki dopolnjuje projekt Mojačokolada.si.  Andraž pa aktivno sodeluje tudi na različnih  podjetniških dogodkih, delavnicah, svetovanjih, vodenjih itd. saj želi s svojim znanjem in izkušnjami pomagati še kakšni podjetnici, podjetniku na poti  do prvih rezultatov.

Milan Trobič