Sladki šarkelj, ki ga najpogosteje obogatijo s kandiranim sadjem, so v Milanu poznali že v 15. stoletju. Pred sto petdesetimi leti pa je bil že tako priljubljen, da so ga Milančani pošiljali kot darilo na dunajski dvor. Kako nastane in zakaj njegova priprava zahteva kar 24 ur? Janko Petrovec se je dal podučiti v eni najboljših pekarn Večnega mesta.

V Italiji ni božiča brez panettona. Sladki šarkelj pa je v zadnjih desetletjih postal tudi svtovna uspešnica.

Sladki šarkelj, ki ga najpogosteje obogatijo s kandiranim sadjem, so v Milanu poznali že v 15. stoletju. Pred sto petdesetimi leti pa je bil že tako priljubljen, da so ga Milančani pošiljali kot darilo na dunajski dvor. Kako nastane in zakaj njegova priprava  zahteva kar 24 ur? Janko Petrovec se je dal podučiti v eni najboljših pekarn Večnega mesta.

Pri nas spečemo okoli 500 panettonov na dan. S proizvodnjo te sladice začnemo okoli 10., 15. novembra, in nekateri od naših pekov do božiča skoraj ne spijo. Betta Bertozzi, pekarna Roscioli.

 

 

 

Janko Petrovec