Tokrat v ospredje postavljamo rejo drobnice. Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Biotehniška fakultete in strokovna revija Drobnica so v Dobrni letos organizirali 5. strokovni posvet, na njem pa so drugič podelili Zagožnovo priznanje. Dobil ga je mag. Jože Zalar za dosežke na področju kulinarične promocije mesa drobnice. V oddaji predstavljamo dva primera dobrih praks na tem področju: Društva rejcev drobnice zgornjega Posočja in Ekološko kozjerejsko kmetijo Planko & Kleh iz Kozjanskega. Ob letošnji 110 obletnici Kmetijske zadruge Metlika pa predstavljamo njihove dosežke in prihodnje cilje.

Društvo rejcev drobnice zgornjega Posočja in ekološka kozjerejska kmetija Planko & Kleh iz Kozjanskega

Tokrat v ospredje postavljamo rejo drobnice, kjer se veliko dogaja, med drugim tudi zaradi prenosa teh kmetij  na mlajše gospodarje. Ovčereja in kozjereja sta tradicionalni kmetijski dejavnosti, ki sta večinoma odrinjeni na območja z omejenimi  možnostmi za kmetijsko dejavnost. Rejci drobnice, kljub stalnim težavam z zvermi vztrajajo, v prizadevanjih za napredek na področju genetike in selekcije,  prehrane in tehnologije ter ekonomike in trženja, sodelujejo pa tudi v pripravi predlogov za ukrepe kmetijske politike v prihodnjem programskem obdobju. Zveza društev rejcev drobnice  Slovenije, Biotehniška fakultete in strokovna revija Drobnica je v Dobrni letos organizirala 5. strokovni posvet, kjer so letos  drugič podelili Zagožnovo priznanje. Dobil ga je mag. Jože Zalar za dosežke na področju kulinarične promocije mesa drobnice. V oddaji predstavljamo dva primera dobrih praks na tem področju: Društva rejcev drobnice zgornjega Posočja in Ekološko kozjerejsko kmetijo Planko & Kleh  iz Svetega Štefana. Ob letošnji 110 obletnici Kmetijske zadruge Metlika pa predstavljamo tudi  njihove dosežke.

Jernejka Drolec