Ogledali smo si prvo certificirano aktivno hišo v Sloveniji.

Koncept temelji na treh principih: energetski učinkovitosti, varovanju okolja in bivalnem ugodju

“Energetsko učinkovita stavba je danes že standard. Aktivna hiša pa je bolj celosten koncept. Temelji na treh principih: energetski učinkovitosti, ki je poznana od prej, varovanju okolja, ki se izraža v vgradnji materialov, prijaznih do okolja, in samim vplivom na prebivalce. Pomembno je bivalno ugodje – količina dnevne svetlobe, toplotno ugodje, kakovost zraka,” pojasni vodja razvoja v podjetju Lumar Nataša Teraž Krois, ki nam je predstavila prvo certificirano aktivno hišo v Sloveniji.

Zunanja podoba in notranja razporeditev prostorov takšne hiše je prilagodljiva. Eden pomembnejših elementov je nadstrešek, na katerem so fotovoltaični paneli:

“Hiša sama proizvaja električno energijo, ki jo potrebuje za delovanje stavbe. Višek energije pa se porabi za polnjenje električnega avtomobila.”

Ravna streha, ki sicer ni pogoj za postavitev aktivne hiše, je hkrati tudi zelena streha. Na ta način je “naravi mogoče vrniti, kar ji je bilo z gradnjo odvzeto”. Notranjost je svetla. Zaznamujejo jo velika panoramska in strešna okna. Ta so pomembna zaradi elementa notranjega ugodja. Za svež zrak v hiši je vgrajena prezračevalna naparava. Ogrevanje je urejeno s toplotno črpalko. Delovanje hiše omogočajo t. i. pametne instalacije, pravi sogovornica:

“Te olajšajo uporabo hišo. Upravljajo z npr. senčili – hišo se za takrat, ko vas ni doma, nastavi v določene scenarije. Zunanje žaluzije se tako spustijo ali dvignejo, odvisno od letnega časa. Mogoče je samodejno odpiranje oken. S tem poleti v nočnem času omogočimo naravni vlek zraka, ki stavbo ohladi. Pametni sistemi so pomembni tudi za varnost hiše. Z alarmom opozorijo na izliv vode in podobno.”

“Ta hiša ima konkretno 150 kvadratov. Cena je od 1200 evrov na kvadratni meter na ključ. Država spodbuja tovrstne načine gradnje tudi s subvencijami Eko sklada. Potem je gradnja take hiše primerljiva z ostalimi, ki obstajajo na trgu,” zaključi Teraž Kroisova.

Andreja Gradišar