Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

Danijel Granda (AMZS) svetuje, kako skrbeti za avto pozimi

“Pred zimo je dobro preveriti stanje tekočin – hladilno, da avto pozimi ne zmrzne, pravi čas moramo zamenjati tekočino za stekla, preveriti stanje brisalcev ter signalnih in električnih naprav,” pravi Danijel Granda iz AMZS. Razrešil je tudi nekaj stalnih zimskih dilem, kot so ali avto garažirati ali ga ob nizkih temperaturah pustiti na ulici:

“Če imamo garažo, je dobro, da avto zapeljemo vanjo. Avto bo tako zjutraj lažje vžgal, ne bo niti nepotrebnega čiščenja stekel. To pa prinaša tudi eno slabost, večkrat ko se avto posuši in segreje, več korozije lahko pričakujemo. Teoretično je najboljše imeti vozilo pod nadstreškom. Temperatura tam je enaka kot zunaj, avto zjutraj normalno vžge in pozimi ni sledi zmrzali.”

“Ogrevanje vozila na mestu ni ekološko sprejemljivo,” nadaljuje sogovornik, ko komentira navado nekaterih, da zjutraj najprej prižgejo avto in se od doma odpeljejo šele čez 15, 20 minut. Če imate avto na ulici, pa čiščenje ni potrebno takoj, če ga nekaj časa ne boste uporabljali: “Problem je edino to, da se sneg, če ga dalj časa pustimo na avtu, bolj prime in ga je zelo težko očistiti.”

“Če boste avto umivali pozimi, ga je treba zaščititi z voskom. Po obdobju, ko je na cesti veliko snežne brozge, oprati tudi spodaj, saj gre sol sicer v pore spodnjega dela in se pojavi korozija. Priporočljivo je tudi obrisati gumo med vrati, ker se sicer pojavi vlaga, zmrzne in vrat zjutraj ni več mogoče odpreti.”

In še odgovor za tiste, ki avtu pozimi privoščijo daljši “dopust”: avtov danes ni mogoče mehansko popolnoma izklopiti iz električne napeljave, kar pomeni, da ko avto stoji, nekateri porabniki praznijo akumulator. Če avto dalj časa stoji, priporočamo, da se pred zagonom preveri stanje akumulatorja,” še doda Granda.

Andreja Gradišar