Torkov kviz

Torta Pavlove vzrok za meddržavni spor

Sacherjeva torta je sinonim za Dunaj, linška torta za Linz in črni gozdiček za Bad Godesberg. Bi lahko bila prekmurska gibanica sinonim za slovensko torto?

happy-birthday-2338813_1920
foto: JillWellington

V Torkovem kvizu smo pripravili sladkorno glazuro, ugotavljali, da je za žametasti okus rdeče torte (op. a. red velvet cake) kriv kakav, da je torta Pavlove poimenovana po ruski balerini, in se spraševali, zakaj Slovenci nimamo svoje tipične torte, tako kot ima na primer Dunaj Sacherjevo ali Linz linško torto. Razmišlja Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka v živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana:

“Ja, Slovenija je pa res nima. Se mi zdi, da imajo butične slaščičarne vsaka svojo. Prekmurska gibanica se sicer poskuša nekako izliti v torto, to bi se dalo. Mogoče je pa čas, da se kdo najde in kaj naredi.”

Ena najbolj znanih svetovnih slaščic je gotovo torta Pavlove. Če ji podelimo naziv najbolj krhke, nežne in elegantne torte, ne bomo daleč od resnice. Navdih zanjo je bila ruska balerina Ana Pavlova.

“Ko je bila na odru, jo je videl neki kuhar in rekel, da tako lahkotno pleše, da bi lahko po njej poimenoval tudi kakšno slaščico. Je lahka, je krhka, noter pa mehka. Sestavljena je iz beljakove mase, dodatka smetane in raznega sadja. Mi je pa všeč, da se uporablja sveže sadje, in upam, da tudi sezonsko.”

Če jo boste pripravljali, preliv oz. smetano nanesite abstraktno. Estetika je namreč pri tej torti v rokah izdelovalca, saj premaz ne sme biti gladek. Žlica in paletka ali lopatka sta primerni orodji, vaš cilj pri torti Pavlove pa »valovit« videz.

Torta je, kot smo rekli, ime dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Zato krhka, bela zunanjost in mehka, nežna notranjost. Enostavna torta, ki pa med Avstralijo in Novo Zelandijo že dolgo povzroča konflikte. Obe državi sta torto razglasili za svojo nacionalno jed, čeprav se ne moreta dogovoriti, kdo jo je pravzaprav zasnoval in poimenoval po balerini.