Torek 19. november je mednarodni dan moških. Šele od leta 1999 ga obeležujemo, a že v več kot 70 državah sveta. Možnost, da ga boste srečali v realnosti, je verjetno neznatno majhna, pa vseeno … Vsaj teoretično lahko preverimo, kakšen je glede na statistiko povprečen moški, ki živi v Sloveniji. Kaj kažejo podatki, razlaga Tina Žnidaršič Statistični urad Republike Slovenije.

Povprečnemu moškemu je ime Franc, star je 42 let, visok 178 cm, tehta skoraj 85 kg, telovadi dve uri na teden in je nekadilec

Možnost, da boste povprečnega Franca srečali na ulici (v realnosti) je seveda neznatno majhna. Franc je namreč zgolj konstrukt statističnih podatkov, ki jih je za nas zbrala in interpretirala Tina Žnidaršič s Statističnega urada Republike Slovenije. Kljub temu pa nam podatki razkrijejo marsikatero zanimivost o življenju moških pri nas:

“Od sredine letošnjega leta smo prvič v 160-letni zgodovini – odkar imamo zanesljive podatke o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije – našteli več moških kot žensk. Ne za veliko; moških je 2360 več kot žensk.”

Prvi vzrok za to je biološka zakonitost po kateri se vedno rodi več fantov kot deklet. Drugi vzrok pa je v priseljevanju – priseljuje se namreč več mlajših delovno aktivnih moških, prvenstveno z območja nekdanje Jugoslavije.

Franc živi 7 let in pol manj kot povprečna ženska. Tisti moški, ki so umrli lani, so imeli v povprečju 74 let. Fantek, ki je bil rojen lansko leto, pa že lahko pričakuje daljše življenje – doživel bo 78 let. Ob enakih življenjskih pogojih. Kako zelo aktivno pa povprečen moški sodeluje pri vzgoji otrok?

“Slovenski moški so v primerjavi z moškimi drugih evropskih držav pri dnevni skrbi za otroke in pa izobraževanje kar pridni. Več kot 80 odstotkov jih pomaga pri tem in to nas uvršča visoko na tretje mesto. Pred nami sta Švedska in Portugalska.”

Čeprav so ženske v Sloveniji v povprečju bolj izobražene, še vedno zaslužijo manj kot moški – 127 eur bruto manj na mesec. Je pa ta plačna vrzel ena najmanjših med spoloma v Evropski uniji.

Darja Pograjc