Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

»V kapeli se je čas ustavil, pravzaprav je tekel v drugo smer, kakor da bi kazalce na uri prestavil za štiriindvajset ur nazaj na prejšnji dan… od včeraj ali pa izpred sto let…« Umberto Eco

Petje na tretjo je pevska veščina, ki je bila v preteklosti močno navzoča domala po vsem slovenskem prostoru. Do izraza je prišla predvsem ob spontanem večglasnem petju. Ponekod se je glasu na tretju pridružil še glas na četrto. Gre za drobec glasbene dediščine s precejšnjim vplivom na harmonsko razkošje. Tak način petja namreč ustvari glasovno polnozvočnost.

Tradicija je sicer zamrla, a vse več je mladih pevskih skupin, ki jih tovrstno vodenje glasov vznemiri in nagovarja k restavriranju.

Nazorno in polno-zvočno je bilo petje na tretjo in na četrto prikazano na prireditvi Zajuckaj in zapoj z naslovom Tanko, tolsto in debelo, ki jo je zasnovala sodelavka Glasbenonarodopisnega inštituta dr. Urša Šivic in je potekala v Atriju ZRC, v petek 25. oktobra. Nastopile so tri pevske skupine: Pevke Akademske folklorne skupine France Marolt, ki jih vodi Adriana Gaberščik, pevci Kranjski furmani, ki delujejo pod okriljem Akademske folklorne skupine Ozara iz Kranja in Pevci Kulturnega društva Tone Mlačnik iz Luč ob Savinji. Prireditev je vodil Igor Velše.

In “v kapeli se je čas ustavil …”

 

 

 

Simona Moličnik