Srbija je ena številnih držav na migrantski poti in ena redkih, kjer otroci in mladostniki v času, ki ga preživijo tam, lahko obiskujejo šole. Denimo osnovno šolo Branka Pešića v Zemunu, kjer se šolajo tudi otroci iz socialno ogroženih družin, mnogi ob začetku šolanja ne govorijo srbsko. Izjemno delo, v katerem je potrebno veliko inovativnosti in prilagodljivosti, so prepoznali tudi v slovenskem sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – člani so v dobrodelni akciji zbrali več kot 6000 evrov, donacijo pa v šolo prinesli osebno in se prepričali, da se tam lahko marsikaj naučijo tudi oni.

Prehodni center Krnjača, v bližini Beograda, je eden največjih prehodnih cetrov v Srbiji. Za večino le kratka postaja na poti proti zahodu, ki jo iščejo na mejah s Hrvaško in Madžarsko

Srbija je ena številnih držav na migrantski poti in ena redkih, kjer otroci in mladostniki v času, ki ga preživijo tam, lahko obiskujejo šole. Denimo Osnovno šolo Branka Pešića v Zemunu, kjer se šolajo tudi otroci iz socialno ogroženih družin, mnogi ob začetku šolanja ne govorijo srbsko.

Kot pravi ravnatelj NENAD ČIRIĆ, je poseben izziv to, da nikoli ne vejo, koliko jih bo prišlo v šolo naslednji dan, ali je kateri od njih morda že na drugi strani meje. Ob tem so tistim, ki obiskujejo šolo, zaščiteni pred težavami, ki bi jih lahko imeli z bivanjem v Srbiji.

Izjemno delo, v katerem je potrebno veliko inovativnosti in prilagodljivosti, so prepoznali tudi v slovenskem sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – člani so v dobrodelni akciji zbrali več kot 6000 evrov, donacijo pa v šolo prinesli osebno in se prepričali, da se tam lahko marsikaj naučijo tudi oni.

 

 

Boštjan Anžin