Aktualno

Slovenija išče tuje delavce

Največ delavcev migrantov v Slovenijo prihaja iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.

delavci na soncu
foto: Srdjan Zivulovic/bobo

Obe državi imata s Slovenijo podpisan sporazum o zaposlovanju, tisti s Srbijo pa je začel veljati na dan, ko je svoja vrata odprla tudi INFO točka za tujce. Ta bo zdaj tujim delavcem nudila podporo, ki so jo prej sami iskali po slovenskih institucijah, pojasnjuje Veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković:

“Prej so pomoč individualno iskali na slovenskih institucija, kar je bil zelo velik problem. Ne glede na to, da si nismo tako tuji, to za srbske delavce je tuja država, kjer ne znajo jezika, ne vedo na koga in kam se za kaj obrniti in to je velika pomoč slovenske države, da se ljudje lahko na enem mestu seznanijo s postopki v Sloveniji.”

Ministrstvo za delo načrtuje tudi informacijske točke po tujini. Skušali jih bodo vzpostaviti v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič pravi, da si želijo, da bi kadri, ki prihajajo v Slovenijo že poznali svoje pravice, tako na področju delovne zakonodaje kot na področju varovanja zdravja.

Poleg tega bi se tujci na teh točkah seznanili z osnovnimi informacijami glede kulture. V okviru INFO točk bi se tujci lahko naučili tudi osnov slovenskega jezika.

Po najnovejših podatkih statističnega urada (avgust 2019) je v Sloveniji okoli 900.000 delovno aktivnih prebivalcev. Pri tem je bilo skoraj 100.000 tujih delavcev. Število tujih delavcev se na račun gospodarske rasti v Sloveniji zvišuje od leta 2014. Še leto prej (avgust 2013) je bilo pri nas okoli 760.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega nekaj čez 50.000 tujcev. Večina tujcev dela v gradbeništvu, predelovani dejavnosti, v prometu, skladiščenju ter v gostinstvu.