Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

Glasba, petje in ples

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana obeležuje že 100 let, ime Konservatorij je dobil pred desetimi leti, gre pa seveda za ustanovo, ki je odprla vrata za pridobivanje poklicnega glasbenega in pozneje tudi baletnega znanja in veščin.

Konservatorij ssestavljajo Glasbena šola, Srednja glasbena in Srednja baletna šola ter Višja baletna šola.

Glasba ostaja enaka, v 100 letih se je spremenil nivo izvajanja skladb in predvsem število učencev, ki se je na nižji stopnji potrojilo, na srednji pa podvojilo. V to stavbo smo se preselili septembra 2008, pogoji za delo so odlični, dijaki imajo tudi prostor za vajo. Nižjo obiskuje 791 učencev, gre za glasbo ins ples, na srednji šoli je 384 dijakov, višjo baletno šolo pa obiskuje 11 študentov. Poučujemo prav vse instrumente, le tamburice ne. – Polona Češarek, prof., direktorica KGBL

To leto so otvorili tudi prenovljeno stavbo na Vegovi ulici in pridobili sodobno opremljeno koncertno dvorano z 168 sedeži. Na šoli delujejo godalni, pihalni in kitarski orkester ter mladinski pevski zbor na nižji stopnji, simfonični orkester, komorni in mešani pevski zbor, jazz orkester in vrsta komornih ansamblov različnih zasedb na srednji stopnji. Mnogo dijakov po končanem srednjem izobraževanju odide na študij ali izpopolnjevanje v tujino.

 

 

 

Lucija Fatur, Milan Krapež