Protesti v Hongkongu negativno vplivajo na zdravje ljudi in živali ter gospodarski položaj mesta

V zadnjih mesecih v Hongkongu, kjer že več kot pol leta potekajo protesti, opažajo več mrtvih ptic in težav z zdravjem tudi pri ljudeh.

“Protestniki, ki so v prvih vrstah, imajo pogosto težave z alergijami in kašljem, pa tudi prebavo. Trdijo, da je to posledica uporabe solzivca, policija pa je v zadnjih šestih mesecih porabila kar 12 tisoč posod tega,” poroča Uroš Lipušček. “Včeraj so udeležence opozarjali na to, naj se ne tuširajo, ko pridejo domov, saj to odpira pore. Ženske pa naj ne dojijo 24 ur, ker bi se lahko njihovi dojenčki zastrupili. Gre za resen problem, čeprav oblasti trdijo, da ni tako.”

Oblasti trdijo, da upoštevajo vse zdravstvene parametre. Solzivec so do zdaj kupovali od Združenih držav Amerike in Velike Britanije. Američani so v sklopu najnovejših zaostritev med državama prepovedali izvoz solzivca. Zdaj bodo v Hongkongu uporabljali na Kitajskem proizvedenega, za katerega številni pravijo, da je bolj strupen.

Protesti sicer vplivajo tudi na gospodarstvo, poroča naš sodelavec. Vlada je tako za spodbujanje gospodarske rasti do zdaj namenila približno 500 milijonov dolarjev pomoči majhnim podjetjem, ki so bila zaradi protestov prisiljena zapreti svoje obrate.

Andreja Gradišar, Uroš Lipušček