Iz Bruslja se v tednu, ko bo evropska komisija končno pričela delati, oglaša naš tamkajšnji dopisnik Igor Jurič.

Igor Jurič o protestih, s katerimi so v Bruslju zaznamovali mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ter rojstnem dnevu ikone mesta

Bruselj je zadnje dni v znamenju mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, ki ga zaznamujemo 25. novembra. Nedeljskih protestov se je udeležilo približno deset tisoč ljudi.

“Pohod se je začel z branjem imen letošnjih žrtev in nato z minuto molka zanje. V Belgiji jih je bilo letos 21, zato je bilo ob poti protestnega shoda veliko rdečih parov čevljev, ki simbolizirajo žrtve, ki so to samo zato, ker so ženske ali dekleta. Statistika sicer kaže, da je bilo od leta 2017 ubitih že 100 žensk,” pove naš bruseljski dopisnik Igor Jurič.

Kako preprečiti nasilje nad ženskami, bo tudi tema popoldanske razprave v Evropskem parlamentu, ki danes začenja svoje redno zasedanje. Poslanci bodo razpravljali in potem glasovali o ukrepih, ki naj zajezijo nasilje nad ženskami. Pozvali bodo članice, ki še niso ratificirale konvencije, naj to storijo, parlamentarna zgradba pa bo zvečer simbolno osvetljena v oranžno barvo, ki bo opozarjala na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

V oranžno bo danes del dneva oblečen tudi bruseljski skoraj 400-letnik Manneken Pis, v prostem prevodu Deček, ki lula. Ta ni le simbol Bruslja, ampak tudi celotne Belgije. Okroglo obletnico bo praznoval sredi decembra.

“Kipec, ki spominja na kakega baročnega angelčka v cerkvah, a brez kril, je v 400 letih doživel že marsikaj. Sredi 18. stoletja so ga ukradli francoski vojaki in francoski kralj Ludvik XV. je lastnoročno posredoval, da so kipec vrnili na njegovo mesto. Tatovi so bili strogo kaznovani, Ludvik XV. pa je dal izdelati za Manneken Pisa posebno uniformo, ki je še zdaj najstarejša ohranjena oblekica za tega fantka. Dejansko si zasluži ime fantek, ker je visok le 61 centimetrov, kar je za marsikakega turista, ki dnevno množično romajo k kipcu, kar precejšnje razočaranje. Od takrat, ko je kralj Ludvik XV. bruseljskemu zaščitnemu znaku podaril obleko, se jih je nabralo že več kot 1000. Hranijo jih v posebnem muzeju in med njimi sta tudi dve oblekici, narodni noši, iz Slovenije.”

Ni pa Manneken Pis edini kipec, ki lula v Bruslju. Imajo še Deklico, ki lula, in so jo postavili pred 35 leti, ter Kužka, ki lula. Ta pa stoji od leta 1999.

Andreja Gradišar, Igor Jurič