Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

Za nov incident na relaciji Beograd–Priština je poskrbel srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je v Varnostnem svetu Združenih narodov želel kosovski veleposlanici dokazati, da je še vedno državljanka Srbije.

To ni prvi spopad teh dveh diplomatov. Dačić je med drugim vpil na Vjoro Čitaki, da sedi skupaj s kolonizatorji iz Združenih držav Amerike in Velike Britanije.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli bo na prvi uradni obisk v tujino odpotoval v Severno Makedonijo. Sassoli se je za obisk Skopja, ki mu bo sledil še obisk Tirane, odločil, potem ko evropski voditelji kljub drugačnim obljubam niso potrdili začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Severna Makedonija bi sicer lahko že decembra na vrhu v Londonu postala članica Nata, kar odpira dilemo glede predvidenih predčasnih volitev, zato zdaj Severni Makedonci razmišljajo, da bi razpustitev parlamenta zamaknili, ker ne želijo v to obdobje, ko bo v treba ratificirati pristopno pogodbo, vstopiti brez parlamenta.

Bosna in Hercegovina bo 5. decembra prvič prevzela nadzor nad svojim zračnim prostorom.

Zgodovinski dogodek za Bosno in Hercegovino in tamkajšnje letalstvo, saj so do zdaj zračni prostor nad 10.000 metri nadzorovale sosednje države, denar od letalskega prometa pa je tako šel tudi Beogradu in Zagrebu.

Bojan Leskovec, Boštjan Anžin