Ob današnjem Dnevu slovenske hrane, je v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk okoli 185 tisoč osnovnošolskih otrok in okoli 90 tisoč otrok v vrtcih - z namenom osveščanja o pomenu rednega zajtrkovanja in lokalne hrane - za zajtrk dobilo kruh, mleko, med, maslo in jabolko slovenskega porekla. O jabolkih nekoč in danes je v prispevku Jernejke Drolec razmišljala Marjanca Jemec Božič, "velika dama slovenske ilustracije", ki pri svojih 91 letih še vedno čila in vitalna. Pogovarjala se je Jernejka Drolec.

Marjanca Jemec Božič, velika dama slovenske ilustracije, upa, da so liki iz otroških zgodb, ki jim je vdahnila življenje, otrokom vcepili etičen odnos do hrane

Ob današnjem Dnevu slovenske hrane, je v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk okoli 185 tisoč osnovnošolskih otrok in okoli 90 tisoč otrok v vrtcih – z namenom osveščanja o pomenu rednega zajtrkovanja in lokalne hrane – za zajtrk dobilo kruh, mleko, med, maslo in jabolko slovenskega porekla. O jabolkih nekoč in danes je v prispevku Jernejke Drolec razmišljala Marjanca Jemec Božič, “velika dama slovenske ilustracije”, ki pri svojih 91 letih še vedno čila in vitalna. Kakšna je skrivnost nje

“Sadje moje generacije so bila jabolka, ampak tista jabolka v peharju so tako dišala, da je dišala cela kuhinja ali soba. Še danes mi postane toplo pri srcu, ko začutim vonj po jabolkih.”

“Pogrešam sezonskost v ponudbi sadja. Prvih češenj sem vedno izredno vesela, ampak če jih vidim, takrat ko vem, da pri nas niso zrasle, me sploh ne razveselijo.”

Jernejka Drolec