Predvčerajšnjim se je začel zdaj že kultni, letos 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival. Brez kančka dvoma svojevrstne olimpijske igre za filmske kritike, ljubitelje filmov in vse tiste, ki bi radi doživeli vsaj kanček blišča filmskega sveta pri nas. Enako velja tudi za tokratno gostjo voditelja Jureta K. Čokla, filmsko kritičarko Ana Jurc, ki za MMC RTV SLO pokriva vse tisto, kar lahko vidimo v obliki filma. To bo tudi rdeča nit njunega pogovora. Ugasnite luči in izklopite telefone.

Ugasnite luči in izklopite telefone.

Predvčerajšnjim se je začel zdaj že kultni, letos 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival. Brez kančka dvoma svojstvene olimpijske igre za filmske kritike, ljubitelje filmov in vse tiste, ki bi radi doživeli vsaj kanček blišča filmskega sveta pri nas. Enako velja tudi za tokratno nočno gostjo, filmsko kritičarko Ana Jurc, ki za MMC RTVSLO pokriva vse tisto, kar lahko vidimo v obliki filma. To je bila tudi rdeča nit pogovora.

Izjemno redko je, da se publika strinja z mnenjem, ki ga imajo o filmih kritiki. Okus množice je eno, dejanska kvaliteta filma je drugo. Pogosto se dogaja, da ljudje film vzljubijo, ampak ne zaradi filma samega, pač pa tistega, kar film v njih vzbudi. Primer za to je na primer lanska uspešnica Bohemian Rhapsody, ki je navdušila občinstvo, kritike pa pustila precej mlačne. Tudi Ano Jurc.

Film je priložnost za gledalca, da se vživi v izjemno osebnost Freddieja Mercuryja, spozna del njegovega sveta in si prepeva ob čudoviti glasbi, ki jo je ustvarila skupina Queen. To je gledalcem seveda všeč. Ampak ne more pa biti razlog, da film označimo za dobrega ali slabega.

Po drugi strani jo je navdušil film Roma, ki širšega občinstva ni dosegel, velja pa za filmsko mojstrovino, ki je prejela tudi tri oskarje. Ani se zdi prava umetnina.

Seveda ni nujno, da se z napisanim strinjate. In ni nujno, da imam prav. Vsak naj gleda tisto, kar pač želi gledati. Objektivnosti pri filmski kritiki ni, vsak ocenjuje tisto, kar vidi sam. In na koncu si mora tudi mnenje ustvariti vsak sam.

Včasih prebere tudi mnenja, ki jih obskovalci portala MMC napišejo pod njene recenzije. Pogreša konstruktivno debato na višjem nivoju. Žal ji je, da ljudje najprej obračunavajo s tistim, ki ima drugačno mnenje in ne argumentirajo, zakaj je tako.

Ana sicer težko preklopi med službo in zabavo med ogledom filma, ampak vseeno čisto odkrito priznava, da ima zelo rada žanr romantične komedije, kar je za kritičarko morda malce nenavadno. Ta žanr se ji zdi tudi podcenjen, še bolj krivično pa se ji zdi, da ljudje pripisujejo to filmsko zvrst ženskemu občinstvu.

Ana Jurc bo tudi prihodnje leto naša gostja ob neposrednem prenosu podelitve nagrad Ameriške filmske akademije oziroma oskarjev.

Jure K. Čokl