Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Varovanje človekovih pravic zaradi napredka znova in znova postavljeno pred nove izzive

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob dnevu človekovih pravic izpostavlja predvsem pomen dostojanstva in dobrih medsebojnih odnosov, kot temelja za zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic. Standard človekovih pravic v Sloveniji je visok, vselej pa moramo paziti na njegovo vzdrževanje, saj je varovanje človekovih pravic zaradi napredka, znova in znova postavljeno pred nove izzive.

Najpogostejše kršitve človekovih pravic, ki jih zaznavamo na podlagi pobud in tudi lastnih iniciativ, so na področju nefunkcioniranja države v smislu slabega upravljanja. Ljudje ne dobivajo odgovorov s strani organov, nanje morajo čakati nerazumno dolgo… Ni tako slabo kot se včasih želi prikazati, dejansko pa moramo paziti na ta standard, ki smo ga dosegli in ga nadgrajevati. Veliko je še težav, problemov na področju delovanja oziroma odnosa države do prebivalk in prebivalcev. Potem na področju revščine moramo še marsikaj storiti, v bogati in razviti državi kot je Slovenija, revščina v takšni razsežnosti res ne bi smela imeti prostora in pa več tolerance med nami, sprejemanje drugačnosti, to so stvari ki zelo pomembne.

Kaj je diskriminacija in kako ravnati če smo soočeni z njo, so ugotavljali tudi udeleženci delavnice v Murski Soboti. V večini primerov  je diskriminacija še vedno nevidna oziroma neprijavljena, dogaja pa se na vseh področjih, najpogosteje pri zaposlovanju, izobraževanju in zdravstvu, pove koordinatorka projekta Za vse, Katarina Kotar.

Žal je res tako. Skupine ljudi, ki so najbolj izpostavljene diskriminaciji, so ponavadi najbolj ranljive skupine in velikokrat same najmanj zmorejo ukrepati. Ker ne vejo stvari, ker nimajo sredstev, ker sploh ne vedo da kakšna stvar obstaja, ker se bojijo izpostavljati, ker ne vejo kaj je zagovornik in kaj bi s tem. Nevladne organizacije organizacije, ki imamo stik s takimi ljudmi, lahko na to opozarjamo.

Evropski inštitut za umetnost in kulturo Romov je prvič podelil nagrade Tajsa – Jutri, petim posameznikom, ki so s svojim delom prispevali k širjenju kulturnega gibanja Romov. Spoznali bomo prekmurskega glasbenika Sandija Horvata, ki je izdal nov singel z naslovom Hvala.

Enisa Brizani