Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Kalo - jezik španskih Romov izumira

V Španiji živi po uradnih podatkih okoli milijon pripadnikov romske skupnosti, ta številka pa je po mnenju nekaterih romskih organizacij, precej višja. Obiskali smo Jerez de la Frontera, ki velja za meko flamenka. Tega v večini izvajajo Romi, lastnik flamenko kluba in plesalec Raul Ortega pa pravi, da je ta ples potrebno začutiti.

Flamenka se ne da razložiti, v njem je potrebno uživati. Flamenko ni nekaj kot recimo, ko si v muzeju ogledujemo sliko, ampak ga je potrebno začutiti. Cel svet ima srce in vsi lahko uživamo v tej umetnosti. In čustva so tista, ki so tukaj pomembna. Tako kot v življenju, drugače bi vsi živeli kot roboti. Voditi nas morajo čustva.

V nadaljevanju se na hitro ustavimo v Italiji, kjer v zadnjih tednih odmeva gibanje sardin. Novo gibanje hoče ustaviti suverenistično proti-migrantsko politiko voditelja opozicijske stranke Liga Mattea Salvinija, protifašistične »sardine« napovedujejo vrsto novih protestnih shodov, počivale pa niso niti ta konec tedna.

V Trebnjem, eni od občin kjer ima romska skupnost zagotovljenega predstavnika v občinskem svetu, bi danes morale potekati nadomestne volitve. Ki pa jih ne bo, saj ni bila vložena nobena kandidatura. Pri predsedniku Foruma romskih svetnikov, Darku Rudašu, smo preverili ali gre za nezanimanje romske skupnosti  ali za kaj drugega?

Jaz bi rekel, da ne gre za nezanimanje. Bolj gre za strah oz. za bojazen prevzema odgovornosti. Mi vsi, ki smo vključeni v reševanje te tematike, dobro vemo, da je pokojni Matija Hočevar svoje delo opravljal odgovorno, dosledno in predvsem uspešno. In to več zaporednih mandatov. Ob dobrem sodelovanju z občinsko strukturo, s samim županom, je imel tudi odlično sodelovanje na državni ravni. In to vse znotraj romske skupnosti prestavlja neko bojazen. Mi vztrajamo pri tem, tudi župan s katerim sem v neposrednem stiku, da bomo romsko skupnost motivirali v tej smeri, da čimprej dobi svojega predstavnika. Tudi zaradi tega, ker je romsko naselje v tej občini, v intenzivnem razvojnem procesu. Odsotnost legitimnega predstavnika v občinskem svetu, lahko na dolgi rok predstavlja škodo romski skupnosti, ki je ob podpori junaka, kot je bil Matija Hočevar, vzpostavil postopek nenehnega razvoja na vseh področjih.

Zadnji ponedeljek v mesecu namenimo nekaj minut spoznavanju romskega jezika. Samanta Baranja, nam bo v tokratni rubriki predstavila jezik španskih Romov – kalo.

Prvi