Ljubitelji visoke kulinarike bodo končno prišli na svoj račun. Marca 2020 v Slovenijo prihaja prva izdaja mednarodno prepoznavnega Michelinovega vodnika, so danes naznanili na dnevih slovenskega turizma. Vpeljavo tega vodnika si je naša država želela več let, Michelinove zvezdice že imajo sicer nekateri kulinarični mojstri naših sosed – v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Več Tina Lamovšek.

Koliko zvezdic si Slovenija lahko obeta?

Ljubitelji visoke kulinarike bodo končno prišli na svoj račun. Marca 2020 v Slovenijo prihaja prva izdaja mednarodno prepoznavnega Michelinovega vodnika, so naznanili na dnevih slovenskega turizma. Vpeljavo tega vodnika si je naša država želela več let, Michelinove zvezdice že imajo sicer nekateri kulinarični mojstri naših sosed – v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Po Gault-Millauju bo Slovenija imela še enega, rdeče obarvanega Michelinovega, svetovno tudi najbolj prepoznavnega. Michelin, na njegov prihod smo navsezadnje čakali več let, je torej končno prepoznal Slovenijo kot državo s petimi zvezdicami tudi na področju kulinaričnih doživetij. “Kar nekaj časa je trajalo, da smo gastronomski vodnik Michelin prepričali, in danes je tu!” je novico pospremila direktorica STO-ja Maja Pak.

Kako velika je ekipa inšpektorjev, koliko restavracij bodo ocenili, navsezadnje kakšne ocene se obetajo, je seveda skrivnost, kuharski mojster Tomaž Kavčič pa ocenjuje, da si Michelinovo zvezdico pri nas zasluži od pet do sedem gostiln: “Prepričan sem, da bo ta vodnik tista zadnja pika na i za potrditev slovenske kulinariek, da pride na mesto, ki si ga zasluži. In slovenska kulinarika si zasluži vodnik po Michelinu!”

Ocenjevalci Michelinovega vodnika so se pri nas mudili že zadnjih 12 mesecev, kakšne koristi prinaša za državo, pa pojasnjuje mednarodni direktor prodaje in trženja pri Michelinu Romain Perrier: “84 odstotkov popotnikov zaupa našim priporočilom, več kot polovica pa je pripravljena podaljšati svoje bivanje na destinaciji, če ta ponuja restavracije z michelinovimi zvezdicami. Izboljša tudi kulinarično raven države. Vpliva na gospodarstvo, saj prinaša multiplikativne učinke. Nova delovna mesta znotraj mišlenove restavracije odpirajo še več delovnih mest: v transportu, agrokulturi, hotelu, navsezadnje se poveča tudi potreba po voznikih taksijev, saj imaš več turistov.” In to turistov visokega dohodkovnega razreda.

Tina Lamovšek