Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu invalidov se sprašujemo, kaj je bilo narejeno na področju invalidskega varstva in kakšne so prioritete, če vemo, da se po enajstih letih od ratificiranja Konvencija o pravicah invalidov še vedno ne izvaja v celoti. Kako bomo zagotavljali podporne storitve in dostopnost na vseh področjih, kdaj bomo zagotovili enakopravno uresničevanje volilne pravice osebam z motnjami v duševnem razvoju in ali bomo našli dovolj sredstev za izvajanje posebnih socialnih programov? Osvetlili bomo tudi, kaj se dogaja z Zakonom o osebni asistenci. Odgovore bomo iskali z gostom sredinega Intervjuja, predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borutom Severjem, ki se zavzema za boljši socialni položaj in uresničevanje človekovih pravic invalidov. Pred mikrofon ga je povabila Petra Medved.

Kje so glavne težave in kakšni so izzivi, s katerimi se soočajo slovenski invalidi?

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu invalidov smo se v današnji oddaji Intervju spraševali, kaj je bilo narejeno na področju invalidskega varstva in kakšne so prioritete, če vemo, da se po enajstih letih od ratificiranja Konvencija o pravicah invalidov še vedno ne izvaja v celoti. Kako bomo zagotavljali podporne storitve in dostopnost na vseh področjih, kdaj bomo zagotovili enakopravno uresničevanje volilne pravice osebam z motnjami v duševnem razvoju in ali bomo našli dovolj sredstev za izvajanje posebnih socialnih programov? Osvetlili smo tudi, kaj se dogaja z Zakonom o osebni asistenci. Odgovore smo iskali z gostom sredinega Intervjuja, predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borutom Severjem, ki se zavzema za boljši socialni položaj in uresničevanje človekovih pravic invalidov.

Evropski invalidski forum ocenjuje, da je samo v Evropi več kot 100 milijonov invalidov. Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je krovno združenje slovenskih invalidskih organizacij, ki zastopa interese več kot 100.000 slovenskih invalidov.

V oddaji poudaril, da se je na področju predpisov pri nas naredilo veliko dobrega za invalide. Sprejeti so bili pomembni zakoni: Zakon o osebni asistenci, Zakon o vključevanju invalidov, Zakon o zgodnji obravnavi, prizadevanja za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo RS.

Na vprašanje o Zakonu o osebni asistenci, da se zakon ne izvaja tako kot je bil mišljen – za samostojno in neodvisno življenje invalidov v skupnosti – in da se pojavljajo anomalije ter pomanjkljivosti, je Borut Sever odgovoril:

»Zakon ima najširšo podporo invalidov in invalidskih organizacij. S tem zakonom je bistveno izboljšana kvaliteta življenja invalidov in to je civilizacijski napredek. Pokazalo se je, da se je uporaba zakona razširila. Čim prej je treba pristopiti k pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi. Izkazalo se je, da je inštitut družinskega pomočnika, ki ga pri nas že nekaj let imamo, v toliko podrejenem položaju, da je mnogo teh, ki so bili družinski pomočniki, že zaradi boljših pogojev, če so zaposleni kot osebni asistenti, prešlo iz inštituta družinskega pomočnika v inštitut osebnega asistenta. Čim prej je treba pristopiti k pripravi Zakona o dolgotrajni oskrbi in potem se bo ta pritisk na osebno asistenco bistveno zmanjšal. Namen osebne asistence je, da gredo invalidi ven iz institucij, morda tudi ven iz družinskega okolja. Tudi tukaj se je postavilo nekaj vprašanj, in sicer: družinski člani osebni asistenti da ali ne? Jaz mislim, da je družina neločljivo povezana z vsakim posameznikom in da tukaj ne moremo postaviti neke trde ločnice. Je pa najbrž prav, da, če ima nekdo več osebnih asistentov, zato ker jih seveda potrebuje, da se mu morda omogoči, da je en del teh osebnih asistentov tudi izven družinskega kroga.«

Borut Sever pa je izpostavil velik problem revščine med invalidi:

»Zame je najpomembnejše socialno stanje slovenskih invalidov. Opozarjamo, da je treba spremeniti zakonodajo. Z nekimi manjšimi zakonskimi popravki bi omogočili bistveno boljše življenje invalidov. V Sloveniji imamo nekaj tisoč invalidov, ki živijo z invalidskimi pokojninami, ki so med 260 in 320 evri. Lahko si predstavljate, da je s tem denarjem nemogoče preživeti.«

 

Petra Medved