Ko se gripa nadaljuje s pljučnico. Zdravniki priporočajo cepljenje ogroženim skupinam - med njimi so nosečnice in otroci

Porodničar prof. dr. Miha Lučovnik v ljubljanski porodnišnici vodi intenzivni oddelek, na katerega sprejmejo najbolj ogrožene nosečnice. Pred sezono prehladnih obolenj in gripe opozarja, da se lahko gripa pri nekaterih nosečnicah nevarno zaplete. Zato pozdravlja odločitev, da je zanje zdaj cepljenje proti gripi brezplačno. Pediater Denis Baš iz Klinike Juventina pa želi, da otroci proti gripi ne bi bili zaščiteni le pred rojstvom in takoj po njem, temveč tudi kasneje. Svari, da se gripa pogosto nadaljuje s pljučnico, ki resno ogrozi otrokovo zdravje in življenje.

Pri majhnih otrocih se gripa lahko nevarno nadaljuje s pljučnico, ki jo največkrat povzročijo pnevmokoki. To so bakterije. Čeprav lahko pnevmokokno pljučnico učinkovito zdravimo z antibiotiki in se proti njej zaščitimo s cepljenjem, pa zdravniki opozarjajo, da je pnevmokokna pljučnica kljub vsemu življenjsko nevarna. Okužba se lahko stopnjuje z vnetjem možganov, s sepso, tudi z vnetjem srednjega ušesa.

Letos se pri osebnih zdravnikih lahko proti gripi brezplačno cepijo nosečnice, pa tudi starejši od 65 let, bolniki s kroničnimi obolenji in vsi tisti s prekomerno telesno težo. Stroške cepljenja jim krije Zavod za zdravstveno zavarovanje. Miha Lučovnik pravi, da je cepljenje proti gripi za nosečnice preverjeno varno.

Iztok Konc