Grad Dobrovo, ki je v upravljanju Goriškega muzeja, se dviga nad osrednjim naseljem Brd. Zasnovan je kot kocka v dveh nadstropjih z oglatimi stolpi na vseh štirih vogalih in obzidjem. Gre za izjemen grad, ki je bil zgrajen v prvi polovici 17. stoletja na mestu, kjer je že prej stal dvorec. Približno 4 kilometre od gradu po cesti je vila Vipolže - najlepša renesančna vila daleč naokrog, ki je bila pred leti tudi popolnoma prenovljena in zdaj med drugim velja za priljubljeno poročno lokacijo.

Grad Dobrovo in vila Vipolže sta zgledna primera ohranjanja zgodovine

Grad Dobrovo, ki je v upravljanju Goriškega muzeja, se dviga nad osrednjim naseljem Brd. Zasnovan je kot kocka v dveh nadstropjih z oglatimi stolpi na vseh štirih vogalih in obzidjem. Gre za izjemen grad, ki je bil zgrajen v prvi polovici 17. stoletja na mestu, kjer je že prej stal dvorec. Pod gradom je tudi nedavno popolnoma obnovljena grajska klet.

V nadstropjih so prostori namenjeni muzejski in galerijski dejavnosti. Pomemben del so grafična dela slikarja Zorana Mušiča, svetovno znanega slikarja, ki je pred osamosvojitvijo takratni občini Nova Gorica podaril neprecenljivo grafično zbirko.

Približno 4 km od gradu po cesti je vila Vipolže – najlepša renesančna vila daleč naokrog, ki je bila pred leti tudi popolnoma prenovljena in zdaj med drugim velja za priljubljeno poročno lokacijo. Marsikdo pa ne ve, da je današnja vila samo četrtina tiste, ki je na tem mestu stala včasih.

Nataša Rašl