Aktualna tema

Finančne prevare z zlorabo naziva kripto

OneCoin ni kriptovaluta, Libra ne bo klasična decentralizirana kriptovaluta in tudi Ripple paket ni kriptovaluta

blockchain-3750157_1280
Veriga blokov
foto: xresch, Pixabay

Kriptovalute so se po eni strani uveljavile kot decentralizirane valute z dokaj nedoločeno, pogosto veliko stopnjo nihanja vrednosti, na katero ne more vplivati nobena centralna avtoriteta, po drugi strani pa kot monetarni sistemi, katerih podlaga je tehnologija veriženja blokov, tehnologija, ki nadomesti klasično knjigovodstvo. Dogaja pa se, da oznako kripto oglašujejo tudi mnogi, ki tako poimenujejo svoje projekte, ki nimajo temeljnih značilnosti kripto valut. Včasih gre celo za očitne prevare oz. ponzijeve sheme, kot je zadnja najbolj razvpita – ONE COIN.

Cirila Štuber se je o vprašljivih projektih, ki se, da bi pritegnili vlagatelje, nadenejo predpono kripto, pogovarjala z Mitjem Glavnikom iz portala Kriptovalute.si, ki je odgovoril tudi na vprašanje, ali je OneCoin kriptovaluta.

OneCoin dobiva epilog v ZDA, kjer je Konstanintin Ignatov, brat Ruže Ignatove priznal, da je sodeloval pri prevari in mu grozi 90 let zapora. Prevare v obliki ponzijevih shem se pogosto pojavljajo v obliki shem mrežnega marketinga, ki ponujajo razne pakete, čeprav mrežni marketing (Amway, Herbalife, Avon itd.) sam po sebi ni prevara, zato jih še težje razkrinkamo.