Drugi pogled

“Iz Jemna bi v Slovenijo prinesla hrano in družabno življenje, v Jemen pa tukajšnji zdravstveni sistem”

Maha Ahmed se je slovensko naučila tudi tako, da je prijateljem naročila, naj se z njo ne pogovarjajo več angleško

Maha
foto: Talha Ahmad

Maha Ahmed se je rodila v jemenskem Adnu. Tam je preživela svoje otroštvo, se izobrazila za farmacevtko, leta 2014 pa odselila v Maribor, kjer je že živel njen mož. “Bil je 30. september, jesen, ko sem prišla v Slovenijo. Prvi vtis je bil: Ojoj, o moj bog, je mrzlo tukaj. Potem pa prvi mesec je bilo zame vse drugače. Malo sem bila rezervirana na ta način, da nisem upala od doma sama,” pove Jemenka. Soočila se je z mnogimi novostmi in ena od teh je uporaba avtobusa:

“Avtobusi tu so drugačni. V Jemnu ni določenih avtobusnih postaj, ni avtobusnih kart. Plačamo, ko vstopimo v avtobus. Potem pa vozniku povemo, kam gremo, in tam bo ustavil. Nimamo določene postaje in karte.”

Prve tedne so jo motili tudi pogledi mimoidočih, ki so se zaradi njenih oblačil na njej zadržali dalj časa, kot bi se sicer.  Zdaj se je tega navadila in pravi, da z veseljem odgovori na vprašanja o njenih oblačilih, kulturi, veri. Če kaj, pri nas pogreša jemensko hrano. In družabno življenje:

“Tam v Jemnu vsi živijo v eni hiši, imamo veliko družine. Tukaj se sosedje ne družijo veliko med seboj. V Jemnu je obratno. Poznamo vse sosede, se družimo vsak teden. To bi iz Jemna prinesla v Slovenijo. Iz Slovenije v Jemen pa zdravo življenje. V Jemnu ljudje ne živijo zdravo. Ne jedo zdravo. Tudi zdravstveni sistem je malo … ne malo, ampak zelo slab.”