Big Band RTV Slovenija se predstavi

Tommy Dorsey

Del posnetka koncerta iz leta 1989

Tommy_Dorsey,_WMCA,_New_York,_ca._Oct._1947_(William_P._Gottlieb_02111)
Portrait of Tommy Dorsey, WMCA, New York, N.Y., ca. Oct. 1947

Oddajo Big Band RTV Slovenija posvečamo obletnici rojstva slovitega pozavnista in dirigenta Tommyja Dorseyja (rodil se je 19. novembra 1905).

Leta 1989 je naš Plesni orkester v Cankarjevemu domu pripravil koncert posvečen prav Tommyju Dorseyju. Plesnemu orkestru pod vodstvom Jožeta Privška so se pridružili številni gostje: pevci Gretje Kaufeld, Alenka Godec in Stjepan Džimi Stanić, orgličar Richard Österreicher ter New Swing kvartet. Koncert sta povezovala Miša Molk in Ivan Lotrič.

Poslušamo del posnetka tega koncerta.

“Tommy Dorsey je bil brez dvoma pozavnist, ki ima veliko zaslug, da so od začetka ta toliko zapostavljen inštrument uvrstili med ostala solistična glasbila izvajalcev jazza. S svojim igranjem je dokazal, da ima pozavna veliko izraznih možnosti in da je v primerjavi s trobento v istem razmerju kot čelo napram violini. Kljub dejstvu, da Tommy Dorsey ni bil vedno zvest pravemu jazzu, ne bo njegovo ime nikoli pozabljeno, saj bo ostalo v zgodovini razvoja jazza vselej zapisano na vidnem mestu” pove Miša Molk v napovedi koncerta.