Nikotin je za alkoholom druga najpogosteje rabljena droga v Sloveniji. Vseeno pa je zanimiva primerjava z rekordnim letom 1978, ko je bilo med moškimi skoraj 50 % kadilcev. Danes je kadilcev v Sloveniji okrog 24 %. Od tega več moških – okrog 27, žensk okrog 21 %.

V Sloveniji je skupno okrog 24 % kadilcev

Nikotin je za alkoholom druga najpogosteje rabljena droga v Sloveniji. Podatki nekaterih raziskav kažejo, da je približno 70 odstotkov kadilcev že poskusilo zmanjšati ali opustiti kajenje, vendar pri tem niso bili uspešni. Čeprav je končni cilj stroke jasen: to je družba brez tobaka. To bo takrat, ko bo uporabnikov tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov zgolj pet odstotkov ali manj. Nismo še tam, ampak smo na dobri poti, pravi dr. Tomaž Čakš iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.  Zanimiva je primerjava z rekordnim letom 1978, ko je bilo med moškimi skoraj 50 % kadilcev. Danes je kadilcev v Sloveniji okrog 24 %. Od tega več moških – okrog 27, žensk okrog 21 %.  

“Ker gre za zasvojenost z nikotinom, je težko to kar čez noč prekinit. Tukaj ne sme biti nikakršnega obsojanja kadilca, ker so zasvojeni z nikotinom. Potrebno pa jim je, ko potrebujejo pomoč, pomagat.”

Tudi delež mladih kadilcev sicer upada, vendar je ravno med njimi delež tistih, ki uporabljajo elektronsko cigareto, večji kot med odraslimi. Elektronskim cigaretam pogovorno rečemo “vejp”. Gre za elektronsko napravo, ki simulira občutek kajenja, vendar ne proizvaja dima, pač pa paro, ki prav tako lahko vsebuje nikotin. Na svetu je najverjetneje več kot 20 milijonov uporabnikov elektronske cigarete, ki uporabljajo konvencionalno, nikotinsko tekočino z okusom. Za Slavena Kalebića iz Združenja vejperjev Slovenije elektronska cigareta predstavlja vmesno stopničko med strastnim večletnim kajenjem običajnih cigaret in končnim ciljem – ozdravitve odvisnosti z nikotinom. Trenutno je v Veliki Britaniji, kjer je politika do e-cigaret zelo permisivna.

“Tukaj je občutno manj kadilcev kot v Sloveniji. Šele zdaj so toliko zmanjšali število kadilcev kot nikoli prej v zgodovini z nobeno drugo metodo – ne s povečanjem cen, ne z omejitvijo dostopa.”

Po drugi strani pa je velik del svetovne in tudi domače stroke drugačnega mnenja. Po mnenju dr. Tomaža Čakša elektronska cigareta ni pripomoček za prenehanje zasvojenosti z nikotinom, ampak samo vzdrževanje zasvojenosti z nikotinom.

Nataša Rašl