Aktualno

Koncert ob sedemdesetletnici Tomaža Pengova

Nove priredbe Pengovovih pesmi in ponovno obujeni Salamander

Pengov – foto bobo
Tomaž Pengov in Milan Dekleva
foto: Foto BoBo

V nedeljo, 29. septembra, je minilo sedemdeset let od rojstva Tomaža Pengova. Na Prvem smo pripravili projekt Kamor greš …, v okviru katerega te dni poslušamo cikel dokumentarnih glasbenih oddaj Pesem v žepu. Cikel se bo sklenil 24. oktobra s promocijo novega dvojnega zvočnega albuma Kamor greš … (ZKP RTV Slovenija) ter s koncertom v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu.

Enajst pesmi Tomaža Pengova bo zaživelo v novih glasbenih preoblekah zasedbe David in ukradeno pero, ki jo vodi pianist David Trebižan, ob njem pa nastopajo še Metod Banko, Sergej Randjelović Runjoe, Tomaž Gajšt, Bojana Šaljić Podešva in godalni trio. Koncert bodo kot gostje obogatili Višnja Fičor in člani po štiridesetih letih obujene legendarne zasedbe Salamander: Bogdana Herman, Milan Dekleva, Jerko Novak, Lado Jakša in Božo Ogorevc.

Koncert na Ljubljanskem gradu bo mogoče spremljati v neposrednem radijskem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija ter spletnem videoprenosu. 50 brezplačnih vstopnic smo poslušalcem Prvega programa Radia Slovenija že razdelili prek naše spletne strani, nekaj pa jih bo na voljo tudi prek sodelovanja v radijskem programu: prihodnja dva četrtka dopoldne v rubriki Dobra glasba, dober dan, zadnji teden pa tudi v Torkovem kvizu in morda še kje. Danijel Poslek, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija, je ob tem povedal:

»Želeli smo, da se koncerta pesmi Tomaža Pengova lahko udeležijo tudi naši poslušalci, ne glede na dejstvo, da bo mogoče koncertu v neposrednem prenosu prisluhniti prek radijskih valov. Koncert bo edinstven dogodek, na katerem bo moč doživeti brezčasje Tomaža Pengova. Zato želimo, da so del dogodka tudi nekateri naši najbolj zvesti poslušalci.«